eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A Brexit is beleszólt a képviselőválasztásokba

A britek többsége a népszavazás alkalmával a Brexit mellett döntött. Csütörtökön két időközi képviselőválasztás volt Angliában, és a Brexitet ellenző szocialisták az egyiken mandátumot, a másikon pedig nagyon sok szavazatot veszítettek. Bár a 2020-as brit általános parlamenti választás még messze van, a párt stratégái aggódva figyelik, hogyan hagyják el a Labour táborát azok, akik örömmel látják, hogy Brüsszel fennhatóságától megszabadulhat az ország.

Az angliai Copeland választókerület 1935 óta mindig a Labour-párti szocialista képviselőjelöltet juttatta be a parlamentbe. Ám ennek a cumbriai iparvidéknek a lakói nem szívlelhették, hogy Brüsszel központosító igyekezete sérti a brit szuverenitást. Mivel a Labour ellenzi a kilépést, most, az időközi képviselőválasztáson - hatalmas meglepetést keltve - a kormányzó Konzervatív Párt fiatal és energikus jelöltjére, Trudy Harrisonra adták a voksukat.

A másik csütörtöki képviselőválasztás is olyan vidéken került sor, ahol régi hagyomány a szocialisták támogatása. De a népszavazáson egész Angliában itt bizonyult legerősebbnek az uniós tagság ellenzése, tehát nagy reményekkel indult a mandátum elnyeréséért maga Paul Nuttall, a Függetlenségi Párt, a UKIP vezére. Ő azonban nem tudta legyőzni a Labour jelöltjét, aminek szintén megvannak a tanulságai.

A szocialisták gondban vannak. A toryk zsákmányául esett Copeland-del szomszédos Stoke Central választókerületi Labour képviselője, John Woodcock egyenesen tragikus helyzetről nyilatkozott. A Brexit pártolói kezdik kiszorítani a Brexit-ellenes szocialistákat. 2020, a következő általános parlamenti választás éve még messze van, de egyre több Labour politikus hangoztatja elégedetlenségét, és véli úgy, hogy Jeremy Corbyn pártvezérségével nem lehet kormányra kerülni.

Az, hogy a másik időközi választáson az erősen Brexitista kerületben a UKIP főemberének nem sikerült legyőznie a szocialista jelöltet, azt jelzi, hogy a Függetlenségi Pártot többen tartják kormányzásra alkalmatlannak, mint sem.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×