eur:
392.8
usd:
367.99
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Kiakasztotta a német kormányt az Opel eladásának terve

Berlinben megdöbbenést keltett az Opel autógyár eladását célzó terv. Az ezredforduló óta eladási problémákkal küzdő Opel amerikai tulajdonosa, a General Motors megerősítette, hogy előrehaladt tárgyalásokat folytat a Peugeot és a Citroen gépkocsikat gyártó francia PSA konszernnel.

A PSA konszern élén álló Carlos Tabares Párizsban közölte, hogy az Opel tervezett átvételéről tárgyalni kíván Angela Merkel német kancellárral.

Tabares Berlinben feltehetően csillapítani akarja a német autógyár eladásával kapcsolatos hírek által felkorbácsolt kedélyeket. Brigitte Zypries gazdasági miniszter ugyanis elképesztőnek nevezte, hogy a két autógyár a berlini kormány tájékoztatása nélkül tárgyal egymással.

A közel 20 ezer német alkalmazottat foglalkoztató gépkocsigyár 1929 óta az amerikai General Motors tulajdonában áll. A detroiti cég már 2009-ben felkínálta eladásra az ezredforduló óta mind nagyobb eladási problémákkal küzdő Opelt, de mind a Magna nevű kanadai-osztrák érdekeltség, mind pedig az orosz Sperbank visszalépett az üzlettől.

A General Motors a múlt héten közölte, hogy európai leányvállalatainak tavaly több mint egy-negyed milliárd dollár vesztesége volt, de arról nem tett említést, hogy az Opel eladásáról tárgyalásokat kezdett a a Peugeot és a Citroen gépkocsikat gyártó francia PSA konszernnel.

A hír tegnap szivárgott ki és miután megerősítést nyert, mind Rüsselsheimben, az Opel németországi központjában, mind pedig az illetékes hesseni, valamint a berlini kormány körében megütközést váltott ki, elsősorban azért, mert a General Motors nem tájékoztatta a nagy horderejű tervről sem Angela Merkel kancellárt, sem pedig Volker Bouffier tartományi miniszterelnököt.

A munkahelyek jövőjét illető aggodalmat megerősítette a nemzetközi gépkocsigyártás szakértőjének tekintett Ferdinand Dudenhöfer professzor is. Így nem véletlen, hogy Brigitte Cypries gazdasági miniszter Berlinben leszögezte, hogy az Opel francia átvétele csak akkor képzelhető el, ha az autógyár innovációs központja Németországban marad.

Jól értesült források szerint az ügylet – ha létre jön - érinteni fogja a szentgotthárdi Opel műveket is. Carlos Tabares tervezett berlini tárgyalása azonban arra vall, hogy a vezetése alatt álló PSA konszern még nem mondta ki a végső szót az Opel megvásárlásáról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×