eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Szaddam kihallgatója nyomoz a floridai vérengzés ügyében

A Szaddam Husszein néhai iraki diktátort kihallgató FBI ügynök vezeti a nyomozást a floridai lövöldözés ügyében. A Fort Lauderdale-i reptéren elkövetett vérengzés gyanúsítottja ellen vádat emeltek, miközben továbbra sem világos, hogy terrorcselekmény történt-e.

Iraki vonatkozása is van a floridai Fort Lauderdale-ben elkövetett lövöldözésnek, amely öt ember életét követelte pénteken. A 26 éves vádlott, Esteban Santiago, amerikai háborús veterán akár halálbüntetést is kaphat, ha bűnösnek találják.

A nyomozást George Piro, az FBI különleges ügynöke vezeti, aki annak idején Szaddam Husszein iraki diktárort is kihallgatta.

A libanoni származású és arabul folyékonyan beszélő Piro eddig igyekezett elkerülni, hogy terroristákkal kapcsolja össze a halálos lövöldözéssel vádolt veteránt, de nem is zárta ki a lehetőséget.

A floridai Ford Lauderdale-i reptéren pénteken nyitottak tüzet a várakozó utasokra, akik közül öten meghaltak és hatan megsebesültek.

„A nyomozásnak még nagyon korai szakaszában járunk... vizsgáljuk a vádlott közösségi média bejegyzéseit. Kezdjük megismerni az illetőt, de még túl korai bármit is kizárni” – mondta az amerikai Szövetségi Nyomozóiroda ügynöke.

A hétvége folyamán felmerült, hogy a mészárlással vádolt Esteban Santiago mentális problémáktól szenvedett, és mivel többször a rendőrség látókörébe került, erről tudhattak a hatóságok.

Testvére, Bryan az FBI kudarcának nevezte a történteket. „Nem egy olyan emberről van szó, aki az ismeretlenségből kilépve követte el tettét. A szövetségi kormány hónapok óta tudott róla, vizsgálták, de nem tettek semmit” – mondta.

A CBS News szerint a veterán az idén az FBI alaszkai irodájában járt és azt mondta: hangokat hallott, amelyek azt sugalmazták neki, hogy az Iszlám Államért kell harcolnia. Azt is közölte, hogy szerinte a CIA manipulálta őt arra, hogy dzshiadista videókat nézzen.

Santiago a Puerto Rico-i Nemzeti Gárda tagjaként 2010-ben szolgált Irakban egy utász zászlóaljban. Később az alaszkai Nemzeti Gárda tartalékosa volt, de „rossz teljesítménye” miatt leszerelték.

Amikor tettét elkövette, akkor már büntetőeljárás folyt ellene, amiért fojtogatta a barátnőjét. Az élettársa elleni erőszakot még februárban követte el. A helyi törvények szerint leállították ellene az eljárást, mert cserébe bizonyos meg nem nevezett feltételek teljesítését vállalta. Jogászok szerint most azonban nem valószínű, hogy ejtik ellene a korábbi vádakat.

Szemtanúk azt állították, hogy egy pisztollyal lövöldözött a reptéren, majd amikor kifogyott a lövedékekből, akkor eldobta a fegyvert és a földre feküdve várta, hogy letartóztassák a rendőrök. Az is kiderült, hogy Santiago a Floridába Alaszkából érkezett járaton, jogszerűen hozta magával kézifegyverét. Poggyászfelvétel után a mosdóban megtöltötte a fegyvert és ezek után kezdett el lövöldözni. Családtagok szerint Santiago az elmúlt időszakban már kapott kezelést és két hetet kórházban is töltött.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×