eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Francois Fillon, a franciák új reménye

Hatalmas fölénnyel Francois Fillont választották tegnap a jobb-, illetve jobb-közép pártok államfő-jelöltjének, aki jó eséllyel indul Franciaország köztársasági elnöki posztjáért.

Erős legitimitással rendelkezik Francois Fillon, a jobb- és a jobbközép pártok immár hivatalos államfőjelöltje, akinek az előválasztások második fordulóján a szavazatok 66,5 százalékát sikerült megszereznie, 33 százalékkal verve rá a média és a politikai elemzők túlnyomó része által még két hete fő esélyesnek tartott Alain Juppére.

A második fordulón 4,5 millió szavazó voksolt, közel félmillióval több, mint az első fordulón.

A jelenlegi francia belpolitikai állapotok alapján az mindenesetre máris megkockáztatható: Franciaország következő köztársasági elnökét nagy valószínűséggel Francois Fillonnak fogják hívni. Ennek magyarázata meglehetősen egyszerű: a jelenleg a franciák mindössze 11 százalékának a bizalmát élvező Francois Hollande államfő katasztrofális politikájának eredményeként a francia baloldal romokban hever, a szocialista párt vezetése pedig teljesen hiteltelenné vált.

A legtöbb elemző kizártnak tartja, hogy Hollande még egy mandátumot megnyerjen, sőt, az is kétséges szerintük, hogy egyáltalán elindul-e a jövő évi elnökválasztásokon. Márpedig rajta kívül egyelőre nem látható a mérsékelt baloldalon olyan politikus, aki képes lenne hiteles módon megszólítani a baloldali választókat.

Francois Fillon jelöltsége a szélsőjobboldali Nemzeti Front számára is óriási kihívás, hiszen a konzervatív értékeket valló, a biztonság, a rend, a nemzet iránti lojalitás fontosságát hangsúlyozó volt miniszterelnök visszacsábíthatja azokat a csalódott szavazókat, akik az elmúlt években a multikulturális társadalmi modellt erőltető politikai elit elleni tiltakozásul Marine Le Penék felé fordultak.

Francois Fillon vasárnapi győzelme más ígéretet is hordoz. Egyrészt a józan ész győzelmét az ideológiai politizálás fölött, másrészt karakteréből adódóan esetleges államfővé választása a franciák által tiszta szívből utált arrogáns, másoknak állandóan morális leckéket osztogató vezetői stílus végét is fogja jelenteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

Dohányosokat kérdeztek, érdekes dologok derültek ki

A leszokási hajlandóságot nagyban befolyásolja, hogy mennyire érezzük távolinak a dohányzás negatív, illetve a leszokás pozitív következményeit – derül ki az ELTE PPK kutatóinak 1500 dohányost bevonó vizsgálatából.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×