eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Fico szerint az uniós vezetők képtelenek felismerni a krízis okát

Fico szerint az uniós vezetők képtelenek felismerni a krízis okát

Idegesség terjed Európa-szerte, az emberek nem bíznak Brüsszelben, és az uniós polgárok már nem értékelik azokat az előnyöket, amelyeket az uniós tagság nyújt számukra. Ebben értettek egyet az uniós tagállamok európai ügyekért felelős parlamenti bizottságainak képviselői, akik második napja üléseznek a szlovák fővárosban.

Danuta Maria Hübner, az Európai Parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke úgy véli, a politikusok lekéstek arról a pillanatról, amikor az uniós polgárok többé már nem támogatták az európai integrációt. A politikusnak meggyőződése, hogy az emberek elsősorban Brüsszel kommunikációs problémái miatt nem bíznak az uniós intézményekben. „Kezdik kétségbe vonni magukat az európai értékeket is, ezért többet kell tennünk annak érdekében, hogy az emberek újra egy hajóban evezzenek az uniós vezetőkkel, és bízzanak ebben a projektben” – magyarázta Danuta Maria Hübner.

Robert Fico szlovák kormányfő a konferencián arra figyelmeztetett, hogy az uniós vezetők képtelenek felismerni azon krízis okát, amelybe az Európai Unió került. Véleménye szerint ennek több oka is van. „Ez arról szól, hogy tartjuk-e a szavunkat az embereknek tett ígéretekben, hogy értelmes nyelven kommunikálunk-e, és kérdés az is, hogy vajon elég modernül és energikusan reagálunk-e azokra a témákra, melyeket az élet hoz” – jelentette ki a szlovák miniszterelnök.

Ľuboš Blaha, a pozsonyi parlament uniós ügyekért felelős bizottságának elnöke úgy véli, Brüsszelnek nagyobb figyelmet kellene fordítania a szociális problémák megoldására. „Európa válságban van, egyre erősödik a szélsőjobboldali populizmus, melynek komoly következményei lehetnek, ezért egyértelmű, hogy nincs minden rendben, és változtatnunk kell” – mondta Blaha.

 A konferencia mai programjának legfőbb témája az energetikai unió kérdése volt.

Maroš Šefčovič, Szlovákia energetikáért felelős uniós biztosa bízik abban, hogy sikerül teljesíteni a párizsi klímaegyezmény céljait. Az Európai Bizottság egy javaslatcsomagon dolgozik, melynek célja a hatékonyság növelése az energetika terén. „A bizottság a javaslatok kilencven százalékát még idén az uniós képviselők elé akarja terjeszteni” – erősítette meg Šefčovič. Mint mondta, a csomagot három javaslat alkotja. „Az első az épületek energetikai hatékonyságának növelését szolgálná, a másik csomag az ún. ekodizájnt érinti, amely lehetővé teszi az elektromos készülékek energiaigényességének csökkentését, a harmadik csomag pedig azon intézkedésekkel függ össze, melyek az európai energetikai piac új kivitelezését érintik” – magyarázta Szlovákia uniós biztosa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×