eur:
394.44
usd:
365.1
bux:
65537.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Trump folytatná az FBI-vizsgálatot

Jó hírt kapott Hillary Clinton az amerikai elnökválasztás finisében: az FBI szerint a volt külügyminiszter nemrég megtalált emailjei alapján nem követett el törvénysértést. A szoros versenyben ellenfele, Donald Trump viszont azt mondta: „megbundázták” az amerikai választási rendszert, arra utalva: nem fogadja el Clinton esetleges győzelmét.

Közeleg a vég, legalábbis a súlyosan megosztó és nemzetközi feszültséget is keltő amerikai elnökválasztási kampány vége, és ennek sokan örülnek a tengerentúlon és a tengeren innen.

A finis előtt ismét lendületbe jött a demokrata jelölt, Hillary Clinton azután, hogy a Szövetségi Nyomozóiroda, az FBI közölte: nem vádolják törvénysértéssel nemrég fellelt új emailjei nyomán. Friss felmérések szerint Clinton – országos szinten – öt százalékkal előzi meg riválisát.

A Trump-kampány eddig az FBI-vizsgálatot kihasználva csalással és hazudozással vádolta, mivel hivatalos email-levelezését is magánszerverén keresztül bonyolította, és sokáig nem volt hajlandó a nyilvánosság elé tárni az üzenetek tartalmát.

A legutóbbi FBI-nyomozás időzítése viszont olyan fényben tüntette fel az ügynökséget, hogy az Trump oldalára állt. Az FBI így a mostani bejelentéssel esetleg azt is bizonyítani próbálja, hogy nem támogatja egyik jelöltet sem.

Többmillió amerikai azonban postai úton már leadta szavazatát, így az email-saga újabb fejezete már nem befolyásolja választásukat.

Aki még nem voksolt, és ingadozó, az viszont még meggondolhatja magát. A Clinton-stáb abban reménykedik, hogy az elődje, Barack Obama által sikeresen mozgósított afroamerikai közösség is végül mellé áll, annak ellenére, hogy az amerikai feketék korántsem lelkes Clinton-támogatók.

Közben az FBI-nak a demokrata szenátort tisztázó nyilatkozata ellenére a republikánusok nem hagytak fel a támadásokkal. „Egyszerűen azt hiszi, hogy a törvény felett áll és a saját szabályai szerint játszhat. Azzal, hogy magán email-szervert használt, veszélybe sodorta a nemzetbiztonságot” – mondta Paul Ryan, a kongresszus elnöke. Figyelemreméltó, hogy Ryan – mint a republikánus pártelit sok más tagja - nyilvánosan elhatárolódott Donald Trumptól, a jelölt botrányos kijelentései miatt. Most mégis olyan nyilatkozatot tett, amivel Trumpot támogatta.

Maga a milliárdos üzletember azt mondta, hogy az FBI-vizsgálat mindenképp folytatódik majd, mert „az egyszerű FBI-ügynökök nem fogják hagyni, hogy büntetlenül megússza szörnyű bűntetteit”. Clinton közben vasárnapi kampányfellépésein nem tért ki az FBI-vizsgálatra.

A BBC-nek nyilatkozó republikánus közvélemény-kutató, Frank Wilson közben azt mondta: Trump olyan megosztó nyelvezetet hozott a közbeszédbe, amit nem szabad a politikában használni. Clintont viszont sokan hamisnak és hiteltelennek látják, akiben nincs empátia és nem akar párbeszédet a másik oldallal.

A választáson Trump és Clinton mellett két független jelöltre is voksolhat Amerika, kérdés, hogy a rájuk leadott protestszavazat számottevőbb lesz-e, mint a korábbi választások idején.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Ennyi volt! - Lázár János rendelettel irtja ki a nyerészkedést az építőiparból

Megjelent az Építési és Közlekedési Minisztérium építési beruházás tárgyú közbeszerzési eljárásainak előkészítése során alkalmazandó eljárásrendről szóló rendelet, melynek értelmében az állami építési és kivitelezési beruházások mostantól nem kerülhetnek többe, mint az igazolt nyersanyag és alkatrész beszerzési ára legfeljebb 10%-os profittal növelve, és ez a folyamatban lévő ügyekre is érvényes lesz - tudta meg a Portfolio.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×