INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

ausztria

törökország

menekültek

alku

Ausztria az EU-török-alku összeomlására készül

Ausztria az EU-török-alku összeomlására készül

Infostart

A Törökországgal kötött, a menekültek visszafogadásáról szóló alku összeomlására készül Ausztria. A bécsi kormány közölte, hogy megbeszélést kezdeményez a szomszédos országokkal arról, hogyan reagáljanak a helyzetre.

A tekintélyelvűséggel vádolt török elnök, Recep Tayyip Erdogan egyre inkább szembekerül európai partnereivel: éles bírálatok érik a nyári sikertelen puccskísérlet utáni masszív tisztogatások és legutóbb a Cumhuriyet nevű ellenzéki lap újságíróinak letartóztatása miatt, akiket terroristákkal hoztak összefüggésbe.

Az EU azonban még így is alkura kényszerült vele az unióba török területről bejutott illegális bevándorlók és menekültek visszafogadásáról, amelynek nyomán jelentősen visszaesett az embercsempészet az Égei-tengeren.

Törökország cserébe pénzt és ígéretet kapott arra, hogy állampolgárai vízummentesen utazhatnak Európába. Mivel a vízummentesség bevezetése az EU-nak a demokratikus elvek iránti aggodalmai miatt csúszik, Ankara közölte: felrúghatja a menekültek visszafogadásáról szóló alkut.

Ausztria arra számít, hogy ez be is következik. „Nagyon nagy repedések látszanak a megállapodásban, fel kell készülnünk arra, hogy mi lesz, amikor összeomlik” – fogalmazott Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azt követően, hogy magyar, macedón, szerb, horvát és szlovén kollégáival tanácskozott.

„Egyetértettünk abban, hogy minden energiánkkal arra kell készülnünk, hogy mi történik már másnap, ha összeomlik az EU-török egyezmény” – tette hozzá, bár nem tért ki arra, hogy milyen intézkedéseket vezetnének be.

Februárban több térségbeli ország, így Ausztria, Macedónia és Szerbia is összehangoltan léptetett életbe határzárat, amely jobbára lezárta az EU északabbra fekvő államaiba vezető migránsútvonalat. Emiatt sok menekült és migráns Görögországban rekedt.

Bécs most attól tart, hogy a törökökkel kötött alku összeomlása újabb áradatot indíthat meg.

A megállapodás kudarcát csak siettetheti, ha Törökországban ismét bevezetik a halálbüntetést.

Az osztrák védelmi miniszter azt mondta: a következő hetekben szeretné egy asztalhoz ültetni a régió védelmi és belügyminisztereit, de úgy, hogy Romániát és Bulgáriát is bevonnák a találkozóba.

Görögország nem kapna meghívást, mivel Athént kihagyták a februári találkozóról, aminek nyomán hazarendelte bécsi nagykövetét.

Kapcsolódó hang

Ausztria az EU-török-alku összeomlására készül
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018