eur:
395.77
usd:
372.85
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Ausztria az EU-török-alku összeomlására készül

Ausztria az EU-török-alku összeomlására készül

A Törökországgal kötött, a menekültek visszafogadásáról szóló alku összeomlására készül Ausztria. A bécsi kormány közölte, hogy megbeszélést kezdeményez a szomszédos országokkal arról, hogyan reagáljanak a helyzetre.

A tekintélyelvűséggel vádolt török elnök, Recep Tayyip Erdogan egyre inkább szembekerül európai partnereivel: éles bírálatok érik a nyári sikertelen puccskísérlet utáni masszív tisztogatások és legutóbb a Cumhuriyet nevű ellenzéki lap újságíróinak letartóztatása miatt, akiket terroristákkal hoztak összefüggésbe.

Az EU azonban még így is alkura kényszerült vele az unióba török területről bejutott illegális bevándorlók és menekültek visszafogadásáról, amelynek nyomán jelentősen visszaesett az embercsempészet az Égei-tengeren.

Törökország cserébe pénzt és ígéretet kapott arra, hogy állampolgárai vízummentesen utazhatnak Európába. Mivel a vízummentesség bevezetése az EU-nak a demokratikus elvek iránti aggodalmai miatt csúszik, Ankara közölte: felrúghatja a menekültek visszafogadásáról szóló alkut.

Ausztria arra számít, hogy ez be is következik. „Nagyon nagy repedések látszanak a megállapodásban, fel kell készülnünk arra, hogy mi lesz, amikor összeomlik” – fogalmazott Hans Peter Doskozil osztrák védelmi miniszter azt követően, hogy magyar, macedón, szerb, horvát és szlovén kollégáival tanácskozott.

„Egyetértettünk abban, hogy minden energiánkkal arra kell készülnünk, hogy mi történik már másnap, ha összeomlik az EU-török egyezmény” – tette hozzá, bár nem tért ki arra, hogy milyen intézkedéseket vezetnének be.

Februárban több térségbeli ország, így Ausztria, Macedónia és Szerbia is összehangoltan léptetett életbe határzárat, amely jobbára lezárta az EU északabbra fekvő államaiba vezető migránsútvonalat. Emiatt sok menekült és migráns Görögországban rekedt.

Bécs most attól tart, hogy a törökökkel kötött alku összeomlása újabb áradatot indíthat meg.

A megállapodás kudarcát csak siettetheti, ha Törökországban ismét bevezetik a halálbüntetést.

Az osztrák védelmi miniszter azt mondta: a következő hetekben szeretné egy asztalhoz ültetni a régió védelmi és belügyminisztereit, de úgy, hogy Romániát és Bulgáriát is bevonnák a találkozóba.

Görögország nem kapna meghívást, mivel Athént kihagyták a februári találkozóról, aminek nyomán hazarendelte bécsi nagykövetét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×