eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Tovább húzódik a viszály Németországban

Az egykori Nyugat-Németország bonni parlamentjének üléstermében a kormányon lévő két kereszténypárt újabb kísérletet tett a köztük felmerült vitás kérdések tisztázására. Kiváltképp a menekültek ügye borzolja a kedélyeket és ez a kérdés továbbra is éket ver a két testvérpárt közé. Így nem véletlen, hogy a kizárólag Bajorországban működő Keresztényszociális Unió, a CSU elnöke, Horst Seehofer, lemondta részvételét a kancellár vezetése alatt álló Kereszténydemokrata Unió jövő hónapra tervezett esseni kongresszusán. Angela Merkel is távol marad a Keresztényszociális Unió pénteken kezdődő müncheni kongresszusától.

A berlini kormányban résztvevő két kereszténypárt között húzódó viszályra jól rávilágít, hogy elnökeik úgy döntöttek, jobb ha idén nem jelennek meg testvérpártjuk vezetőségének értekezletén. Igaz, a Keresztényszociális Uniót már korábbi években sem mindig a pártelnök képviselte, arra azonban nem volt példa, hogy a Kereszténydemokrata Unió vezetője nem kapott volna meghívást a testvérpárt legfontosabb évi találkozójára.

Angela Merkel távolmaradását a pénteken, Münchenben megnyíló pártkongresszustól, a Keresztényszociális Unióban kulcsszerepet játszó Gerda Hasselfeldt azzal indokolta, ez így jobb talán, mert még előállhatott volna az a helyzet, hogy egyes küldöttek Münchenben számon kérik a kancelláron, miért nem történt eddig döntés a bevándorlók számának törvényi korlátozásáról.

Jól értesült források szerint a hét végi kongresszuson szóba kerül az is, hogy a Keresztényszociális Unió támogassa-e Angela Merkel jelölését a kancellári tisztségre a jövő ősszel esedékes országos választáson. Noha Angela Merkel még nem jelentette be, hogy negyedik alkalommal is fellép a tisztség megszerzése érdekében, azt már korábban leszögezte, hogy csakis akkor jelölteti magát ismét, ha mindkét kereszténypárt támogatja.

Az immár jó ideje húzódó nézetkülönbségek ellenére a két párt legalább a nyilvánosság felé az egységet igyekszik bizonygatni. Az egykori nyugatnémet törvényhozás bonni üléstermében tartott úgynevezett Németország kongresszuson szerdán valamennyi felszólaló a közös álláspontok kidomborításán fáradozott és a bevándorlást illetően mindkét párt csupán szabályozást emlegetett, anélkül azonban, hogy a felső határt szóba hozta volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×