eur:
394.24
usd:
369.61
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Közeleg a vég! - üvöltötte a dallasi támadó

Ötre emelkedett a dallasi lövöldözésekben meghalt rendőrök száma Dallasban. Előzőleg a városban tömegtüntetés zajlott a színesbőrű polgárok elleni rendőri túlkapások miatt. Néhány napja a rendőrök – vitatott körülmények között – két fekete férfit lőttek agyon.

„Pokolgépek vannak szerte a városban, közeleg a vég!” – ezzel fenyegette az egyik feltételezett támadó a dallasi rendőrséget az éjszaka sokkoló történései során.

A hatóságok szerint két mesterlövész házak tetejéről tüzet nyitott és négy rendőrt agyonlőtt, több másik tisztet pedig megsebesített.

Mobiltelefon-felvételeken jól hallgató volt a heves tűzpárbaj, amit az egyik fegyveres a rendőrökkel vívott. A város felett hajnalban helikopterek köröztek.

Előzőleg tömegtüntetés zajlott a városban a rendőrség – sokak szerint - rasszizmusból fakadó túlkapásai miatt. A lövöldözés a demonstráció idején indult és az emberek pánikszerűen menekültek a helyszínről.

Péntek hajnalra a rendőrök két embert elfogtak, - közülük egyet elengedtek, mivel ő jogszerűen viselt fegyvert. A másik férfi az egyik támadó, akivel tűzharcot vívtak, míg a harmadikkal péntek reggel még tárgyalások folytak. Ő az, aki azt állította, hogy pokolgépek voltak elhelyezve a város több pontján.

A hatóságok közölték, hogy a legtöbb meglőtt rendőr a közlekedési rendőrség tagja, sokakat hátba lőttek és egy polgári lakos is lehet a sebesültek között.

Előzőleg országszerte felháborodást váltott ki két eset, melyek során a rendőrök különböző helyszíneken agyonlőttek két színesbőrű amerikait.

A 32 éves Philando Castile barátnője a férfivel együtt ült a kocsiban, amikor azt halálosan megsebesítették a rendőrök. Azért állították meg őket, mert kiégett az egyik hátsó lámpa. Az intézkedésről szóló videót élőben közvetítette a Facebookon. „Istenem, ne mondja, hogy meghalt a barátom, ne mondja azt azt, hogy csak így meghalt? Uram, Ön négy golyót lőtt a barátomba, amikor a jogosítványáért nyúlt” – mondja a nő a felvételen, miközben a vérző férfi a kocsiban ül. Az autóban tartózkodott a nő kiskorú lánya is.

Ez az eset a minnesotai St. Paulban történt, egy nappal korábban pedig a lousianai Baton Rouge-ban lőtt agyon két fehér rendőrtiszt – vitatott körülmények között - egy földre kényszerített fekete férfit. Erről is video készült, ami szintén közfelháborodást váltott ki.

Az incidenseket követően több városban, Chicagóban, New York-ban és Dallasban is tüntetéseket tartottak. A tiltakozók szerint nem színesbőrű állampolgárokkal szemben másként léptek volna fel a rendőrök.

Barack Obama elnök tragédiának nevezte a történteket és azt mondta: aggasztó, hogy ezek az incidensek nem egymástól függetlenül és véletlenül történtek. „Ezek az igazságszolgáltatási rendszerünkön belüli, faji alapú egyenlőtlenségek megnyilvánulásai” – fogalmazott.

2015-ben az amerikai rendőrök 1152 embert lőttek agyon. Az áldozatok 30 százaléka volt fekete, miközben a lakosságon belüli arányuk 13 százalék. Az esetek 97 százalékában nem indult eljárás az intézkedő rendőrök ellen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×