eur:
389.13
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály

Romokban a francia baloldal

Nem javul Francois Hollande francia államfő népszerűsége, pedig a jövő évi elnökválasztásokra készülve különböző ajándékokat is beígért.

Negatív megítélése a szocialista politikusokra is kihat, ez utóbbiak immár nem tudnak lakossági fórumot tartani anélkül, hogy ki ne fütyülnék őket.

Hiába vesz részt látványosan a francia fociválogatott minden mérkőzésén, hiába ígért az elmúlt hetekben béremelést jövőre a tanároknak és a közalkalmazottaknak, amely amúgy több mint 6 milliárd eurós többletkiadást fog jelenteni a költségvetés számára, Francois Hollande népszerűsége júniusban 12 százalékon stabilizálódott, ami azt jelenti, hogy a francia választók 88 százaléka teljes mértékben elutasítja politikáját.

A felmérések már májusban figyelmeztettek a katasztrofális hangulatra, akkor az államfő népszerűsége történelminek mondott mélységbe, 11 százalékra süllyedt, annak ellenére, hogy a munkanélküliség egymást követő két hónapban csökkent, amire öt éve nem volt példa. A júniusban mért egy százalékos javulás a hibahatáron belül van, ezért gyakorlatilag jelentéktelen, ráadásul az elmúlt hónapban a munkanélküliségi mutatók ismét romlottak.

Hollande megítélése a szocialista pártra, általában a kormány minden tagjára kihat. Ami a pártot illeti, az gyakorlatilag a szétesés szélére került, a munka törvénykönyvének módosítása ugyanis erőteljesen megosztja úgy a parlamenti képviselőket, mint a tagságot. Az elégedetlenséget mutatja, hogy a kormány tagjait a szocialista párttagság egy része rendszeresen kifütyüli a lakossági fórumokon.

Öt napja például Stephane Le Foll mezőgazdasági miniszter és kormányszóvivő tapasztalhatta meg saját párttársai dühét a nyugat-franciaországi Bordeaux-ban. A „Franciaországért, a baloldalért” címet viselő rendezvényen a politikus azt tervezte, hogy elmagyarázza a kormány politikáját a helyi szocialista híveknek, ám az emiatt dühöngő párttagok egy része csúnya szavakat kiabálva akadályozta meg a rendezvény lebonyolítását.

A Korzikán két napja látogatást tett Manuel Valls miniszterelnököt lemondásra szólította fel a ráváró tömeg egy része, és a szocialista politikusok körül kialakult súlyos hangulatot mutatja az is, hogy a párt főtitkára bejelentette: idén nem tartják meg hagyományos nyári egyetemüket, mert attól tartanak, hogy az elégedetlenkedők azt is megzavarhatják.

Mindez nem sok jót ígér a jövő évi elnökválasztásokra a jelenlegi kormánytöbbség számára, ráadásul a múlt héten 86 évesen elhunyt Michel Rocard egykori szocialista miniszterelnök egy politikai végrendeletként is felfogható, néhány hete adott interjúban úgy fogalmazott: a baloldal „elvesztette a politikai gondolatok harcát”.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×