eur:
388.87
usd:
360.73
bux:
68858.44
2024. május 7. kedd Gizella

Tragédiát okozott a Tesla autopilótája

Halált okozott a szuperkocsi robotpilótája - az amerikai hatóságok azt a végzetes karambolt vizsgálják, amelyben meghalt egy elektromos hajtású Tesla autó vezetője. Ez az első ilyen ismert eset.

25 ezer Tesla S típusú autó rendszerét vizsgálja az Egyesült Államok Szövetségi Közúti Biztonsági Hatósága – azt követően, hogy meghalt egy Tesla-vezető, akinek kocsija Autopilóta módban haladt az úton.

A hatóság szerint meg kell vizsgálni az automata vezetési rendszereket. Ez az első lépés azelőtt, hogy egy modellt nem biztonságosnak nyilvánítsanak.

A tragikus baleset május 7-én történt, Floridában. Az előzetes vizsgálat szerint a Tesla egy traktor által vontatott utánfutóba csapódott, amikor az balra kanyarodott egy kereszteződésben.

Felmerült, hogy az automata irányítórendszer nem vette észre időben a manővert.

A Tesla közleménye szerint az S-modellek eddig 130 millió mérföldet tettek már meg Autopilóta módban és egyelőre ez az egyetlen haláleset.

„Sem a vezető, sem az Autopilóta nem vette észre a fehér utánfutót az erős fényben és így nem aktiválódtak a fékek”.

A közlemény szerint az utánfutó magassága ritka körülményeket teremtett: a Tesla átcsúszott alatta, és a tréler alja betörte a kocsi szélvédőjét.

A cég – a jobbára technológiai tartalmú közleményben - azzal védekezett, hogy az Autopilóta rendszer „egyre jobb, de még nem tökéletes. A vezetőnek felügyelnie kell működését, még akkor is, ha az Autopilóta csökkenti a vezető terhelését és így statisztikailag jelentősen növeli a közlekedés biztonságát”.

A hírt követő órákban közel 3 százalékkal estek a Tesla Motors cég részvényei. Csütörtök este egy papír 206 dollárt ért.

A technológiai cégnek ugyanakkor nemcsak a baleset tett rosszat. A Street Ratings nevű kockázatelemző alacsony, D+ besorolást adott a vállalatnak. Az ok, a visszaesett bevétel, magas adósság és alacsony pénzforgalom.

A Street „agresszívnek” és a „Szilikon-völgyre jellemző tudatúnak” nevezi a céget. Idéz egy Volvo-mérnököt, aki szerint a Tesla olyan benyomást kelt, hogy rendszerei többre képesek és ezért hamis biztonságérzetet adnak a vezetőknek.

Bertel Schmitt autós újságíró pedig megjegyezte: „az autóipar aggódott, de a Tesla nem”.

A drága presztízsautóiról ismert Tesla emellett agresszív növekedési stratégiát célzott meg, amivel már a hagyományos autógyártókat fenyegeti: tavaly még 50 ezer kocsit szállított csak le, két év múlva már félmillió a cél.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

Nézőpont: a Tisza előzi a DK-t, a Momentum a tavasz nagy vesztese

A Nézőpont Intézet közvélemény-kutatásának eredményei szerint egy hónappal az európai parlamenti választás előtt a Fidesz–KDNP listája vezet 48 százalékkal, Magyar Péter pártja, a Tisza Párt a második 21 százalékkal, a DK–MSZP–Párbeszéd koalíció áll a harmadik helyen 12 százalékkal. Őket követi a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 7 százalékkal, a Mi Hazánk pedig 5 százalékon van, a tavasz vesztese a Momentum lehet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Csapást szenvedett az orosz logisztika, beiktatták Vlagyimir Putyint - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Ma iktatták be Vlagyimir Putyin orosz elnököt újabb hat évre. Két orosz ügynök merényletet tervezett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ellen. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×