eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Kevesebb gyereket íratnak magyar iskolába Szlovákiában

Az eddigi adatok alapján enyhén csökkent a magyar iskolába beíratott gyerekek száma Szlovákiában. Északi szomszédunknál – ahol az idén a korábbi éveknél némileg később, áprilisban tartották az iskolai beiratkozást – a 2016-2017-es tanévre, 3402 leendő elsőst írattak be szüleik magyar tannyelvű oktatási intézménybe.

A szlovákiai magyar tannyelvű általános iskolák jövendő elsőseinek számát a

Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) összesítette. Tavaly 3575 volt a magyar általános iskolába beíratott kiselsősök száma, idén azonban nem sikerült átlépni a 3500-as lélektani határt, de az adatok a szeptemberi tanévkezdésig még némileg módosulhatnak. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy főként a hátrányos szociális helyzetű régiókban minden évben később szokták beíratni gyermekeiket a szülők.

Jókai Tibor, a pedagógusszövetség elnöke elmondta: 258 magyar iskolából gyűjtötték össze a vonatkozó adatokat. „Magyar tanítási nyelvű iskolába közel száz gyermekkel kevesebbet írattak be most az áprilisi beiratkozások során” – erősítette meg Jókai.

A 258 szlovákiai magyar általános iskolába beíratott leendő kisdiákok számának alakulása az egyes régiók szerint jelentős eltéréseket mutat. Míg a magyarok által is lakott járások egy részében emelkedett, addig másokban csökkent ez a szám.

Érezhető visszaesés tapasztalható Kassa megyében, de a nyitrai és a besztercebányai szórványvidékeken is kevesebb lesz szeptembertől a magyar kiselsős.

Más viszont a helyzet a többségében magyarok lakta vidékeken. „A tömbjárásokban, a Dunaszerdahelyi és a Komáromi járásban növekedett a beíratott gyermekek száma, ez mindenképp pozitívum. A Pozsonyi és a Szenci járásban úgyszintén” – tájékoztatott az SZMPSZ elnöke.

Szlovákiában egyre több általános iskola él az iskolai tanulmányokra felkészítő nulladik évfolyam megnyitásának lehetőségével. Akik pedig a nulladik évfolyamot magyar tannyelvű iskolában kezdik, egy évvel később kiselsősként általában ugyanabban az intézményben maradnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×