eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Józan hangvétel, de ellentmondások a Trump-doktrínában

Szokásához híven nem merült el a részletekben, de meglepő módon a vártnál józanabb hangot ütött meg a külpolitikai elképzeléseit bemutató Donald Trump. Az amerikai republikánus párt elnökjelöltségére pályázó milliárdos egyszerre bírálta a korábbi elnököket és fő riválisát Hillary Clintont.

„Obama elnök és Clinton külügyminiszter alatt meggondolatlan és céltalan volt az amerikai külpolitika, amely a pusztítás ösvényét hagyta maga mögött” – értékelte Donald Trump a jelenlegi elnök és egy ideig a külügyminisztereként szolgáló Hillary Clinton teljesítményét.

Trump – akit saját pártelitje eddig sikertelenül próbált akadályozni abban, hogy elnyerje a republikánusok elnökjelöltségét – továbbra is magabiztosan nyeri az előválasztásokat és így már nem pártbeli ellenfelei koncentrál, hanem Clintonra.

Emellett azt sugallja, hogy a külpolitikában teljesen önálló irányvonalat követne. Nemcsak a „gyenge” Obamát, de George W. Busht is bírálta – őt az iraki invázióért. Az ő elődje, Bill Clinton által tető alá hozott Észak-Amerikai Szabadkereskedelmi Egyezmény, a NAFTA pedig megkapta Trumptól a „totális katasztrófa” besorolást.

Sok aktivista vonhatta fel a szemöldökét, amikor azt hallotta a pénz hatalmában hívő befektetőtől: vigyázni kell „a globalizmus hamis hangjaival”.

Egy washingtoni szállodában tartott külpolitikai beszéde során Trump kerülte azokat a témákat, amikkel korábban botrányt okozott. Nem volt szó a Mexikót elzáró falról és csak utalást tett arra, hogy „ideiglenesen” nem engedne be muszlimokat Amerikába.

Kommentátorok szerint a körvonalazódó „Trump-doktrína” egy magára figyelő, katonai erejére támaszkodó és protekcionista Amerika képét vetíti előre, nem pedig egy olyan hatalomét, amely külföldön más államok építésével vagy átalakításával foglalkozik.

A borzas hajú politikai fenegyerek most éppenséggel a konzervatív államférfi képét próbálta sugallni: kerülte az ellenfelei számlájára elsütött olcsó és goromba poénokat. Bár komolynak mutatkozott, néhány ellentmondást máris kiszúrtak politikájában.

Azt mondta például: azok a NATO-szövetségesek, akik nem költenek eleget a védelemre, kénytelenek lesznek egyedül megvédeni magukat. Viszont, Amerika ismét megbízható barát és szövetséges lesz – tette hozzá.

Azt is felvázolta, hogy „stabilitást próbál majd létrehozni a világban”, de közben azt mondta: „kiszámíthatatlannak kell lennünk és a kiszámíthatatlanság most kezdődik”.

A katonai kiadások növelése mellett – amelyek már most a legnagyobb tételt jelentik az amerikai költségvetésben – Trump ígéretet tett az államadósság rendezésére is.

Trump utalt rá, az iraki és líbiai beavatkozás és Obama Szíria-politikája csak káoszt szült és az Iszlám Államot erősítette. Utóbbit viszont azzal fenyegette meg, hogy meg vannak számlálva a napjai, bár – tette hozzá – csak akkor küldené harcba az amerikai katonákat, ha biztos lenne benne, hogy azok „nagybetűs győzelmet” aratnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×