eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Európában is vannak kiképzőtáborai az Iszlám Államnak"

Európában is vannak kiképzőtáborai az Iszlám Államnak, amely a párizsihoz hasonló "kommandós" támadásokat akar végrehajtani - állítja az Europol. Az unió rendőri szerve a Balkánt említette konkrét helyszínként.

Uniós tagországokban és a Balkánon hozott létre kiképzőközpontokat az Iszlám Állam - figyelmeztetett az Europol. Az európai rendőri szerv ugyanakkor konkrét államokat nem tudott megnevezni.

Az Europol azt állítja, hogy "kisebb kiképzőtáborokról van szó, ahol túlélési tréninget és sportlehetőséget biztosítanak a dzsihadistáknak, hogy "felkészítsék őket a harcra és a kihallgatások során való ellenállásra".

Az európai közvéleményben vitát kavart, hogy szabad-e egy lapon emlegetni a kontinensre érkezett menekülteket és migránsokat a terrorizmussal.

Az Europol szerint az Iszlám Állam az ő körükből is megpróbál beszervezni embereket, hogy a befogadó országokban hajtsanak végre terrortámadásokat.

Nagyszámú muszlim népessége ellenére nem tudni arról, hogy Nagy-Britanniában lenne Iszlám Állam-kiképzőtábor, tavaly viszont szóba került, hogy Bosznia hegyvidéki falvaiban megjelentek a dzsihadisták - írta a Telegraph című lap.

A terrorfenyegetést felmérő jelentés szerint az Iszlám Állam úgynevezett "Külső hadműveleti parancsnokságot" hozott létre a nyugati és általában globális célpontok elleni támadások végrehajtására.

Ez megnöveli a veszélyét annak, hogy a tavalyi párizsi és a 2008-as mumbai rajtaütésekhez hasonló támadásokat terveznek a szélsőségesek. A biztonsági szolgálatok ebbe a kategóriába sorolják a több gépfegyveres és pokolgépes támadó által egyszerre több helyszínen végrehajtott akciókat, amelyek során módszeresen próbálnak megölni polgári lakosokat.

"Az Iszlám Állam képes bárhol, bármikor és szinte bármely célpont ellen támadást intézni. A novemberi párizsi támadások arra utalnak, hogy az Iszlám Állam a "kommandós típusú" és nemzetközi célpontok elleni akciók felé kezd fordulni" - áll a vészjósló figyelmeztetésben.

A dzsihadisták hétvégén publikált videójában a párizsi támadások több résztvevőjét is látni, és az üzenet az, hogy a következő célpont Nagy-Britannia lehet.

Az Europol-jelentés nem talált konkrét bizonyítékot arra, hogy az Európába érkezett migránsok és menekültek között terroristák lennének. Megjegyezte azonban, hogy a szélsőséges iszlamisták toborzói célba vették a menekültközpontokat, és ott próbálnak beszervezni embereket.

A jelentés kiadását a Hágában hétfőtől működő Európai Terrorellenes Központ hivatalos bemutatójához időzítették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×