eur:
394.04
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Magyarországon néz kutak után az Unipetrol

Magyarországon vásárolna benzinkutakat az Unipetrol. A legnagyobb cseh olajipari holding tavaly októberben jelentette be, hogy belép a magyar olajpiacra. Az Unipetrol RPA Hungary névre keresztelt cég fő profilja az üzemanyag és a különböző kőolajtermékek forgalmazása lesz.

Marek Switajewski, a cseh olajipari cég vezérigazgatója kijelentette, a magyarországi leányvállalat megalapítása bizonyítéka annak, hogy az Unipetrol hosszú távú befektetésként tekint a magyar piacra, és megjelenésük elősegíti a további üzleti tevékenységek és a piac megerősödését az országban.

"Magyarország dinamikus és érdekes vonzóerővel bír a számunkra, 2014 és 2015 között sikerült megdupláznunk az import üzemanyag-szállítást ebbe az országba" - mondta Switajewski.

Az Unipetrol stratégiai lépésnek nevezte saját tevékenységének bővítését a külföldi piacokon. A cég fő profiljába a szilárd, folyékony és gáznemű üzemanyagok nagykereskedelme és a különböző vegyipari termékek előállítása tartozik. A társaság 3800 főt alkalmaz. 2005-ben vált a lengyel PKN Orlen leánycégévé, amely a legnagyobb közép-európai olajfinomítónak számít.

A cseh vállalat Magyarországon kívül Németország és Szlovákia felé is terjeszkedik. Az Unipetrol RPA Hungary mellett az Unipetrol Deutschland és az Unipetrol Slovensko is a konszern tagjai. Az olajcég legnagyobb csehországi vetélytársának a Mol számít. Az Unipetrol által fenntartott Benzina nevű töltőállomások száma 338, a Mol-nak pedig 316 benzinkútja van Csehországban.

A cseh holding szándéka, hogy a kiskereskedelmi forgalomban több fogyasztót érjen el, és nagyobb részesedésre tegyen szert a magyar piacon, versenytárssá téve ezzel a Mol-t. Az Unipetrol kívánságlistáján korábban a 183 magyarországi Agip-kút felvásárlása szerepelt, a versenyben azonban alulmaradt a Mol-lal szemben, mivel az ENI Hungaria Zrt. a magyar olajóriásnak adta el töltőállomásait.

Szakértők szerint az Unipetrol RPA Hungary továbbra is folyamatosan vizsgálja a kútvásárlási lehetőségeket. Elemzők úgy vélik, visszautasíthatatlan ajánlat esetén a Shellt, de korábbi nyilatkozatai alapján akár az OMV-t lehetne rábírni töltőállomásai eladására. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×