INFORÁDIÓ 
2020. február 22. szombat
Gerzson

Magyarországon néz kutak után az Unipetrol

Infostart / InfoRádió

Magyarországon vásárolna benzinkutakat az Unipetrol. A legnagyobb cseh olajipari holding tavaly októberben jelentette be, hogy belép a magyar olajpiacra. Az Unipetrol RPA Hungary névre keresztelt cég fő profilja az üzemanyag és a különböző kőolajtermékek forgalmazása lesz.

Marek Switajewski, a cseh olajipari cég vezérigazgatója kijelentette, a magyarországi leányvállalat megalapítása bizonyítéka annak, hogy az Unipetrol hosszú távú befektetésként tekint a magyar piacra, és megjelenésük elősegíti a további üzleti tevékenységek és a piac megerősödését az országban.

"Magyarország dinamikus és érdekes vonzóerővel bír a számunkra, 2014 és 2015 között sikerült megdupláznunk az import üzemanyag-szállítást ebbe az országba" - mondta Switajewski.

Az Unipetrol stratégiai lépésnek nevezte saját tevékenységének bővítését a külföldi piacokon. A cég fő profiljába a szilárd, folyékony és gáznemű üzemanyagok nagykereskedelme és a különböző vegyipari termékek előállítása tartozik. A társaság 3800 főt alkalmaz. 2005-ben vált a lengyel PKN Orlen leánycégévé, amely a legnagyobb közép-európai olajfinomítónak számít.

A cseh vállalat Magyarországon kívül Németország és Szlovákia felé is terjeszkedik. Az Unipetrol RPA Hungary mellett az Unipetrol Deutschland és az Unipetrol Slovensko is a konszern tagjai. Az olajcég legnagyobb csehországi vetélytársának a Mol számít. Az Unipetrol által fenntartott Benzina nevű töltőállomások száma 338, a Mol-nak pedig 316 benzinkútja van Csehországban.

A cseh holding szándéka, hogy a kiskereskedelmi forgalomban több fogyasztót érjen el, és nagyobb részesedésre tegyen szert a magyar piacon, versenytárssá téve ezzel a Mol-t. Az Unipetrol kívánságlistáján korábban a 183 magyarországi Agip-kút felvásárlása szerepelt, a versenyben azonban alulmaradt a Mol-lal szemben, mivel az ENI Hungaria Zrt. a magyar olajóriásnak adta el töltőállomásait.

Szakértők szerint az Unipetrol RPA Hungary továbbra is folyamatosan vizsgálja a kútvásárlási lehetőségeket. Elemzők úgy vélik, visszautasíthatatlan ajánlat esetén a Shellt, de korábbi nyilatkozatai alapján akár az OMV-t lehetne rábírni töltőállomásai eladására. 

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018