eur:
389.63
usd:
364.89
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Vádeljárás indulhat a brazil elnök ellen

Súlyos politikai válság alakult ki Brazíliában, ahol a Kongresszus alsóházában elfogadták, hogy politikai vádeljárást indítsanak Dilma Rouseff elnök ellen. Az államfőt azzal vádolják, hogy megsértette a pénzügyi fegyelemről szóló törvényeket.

Vádeljárás indulhat a hivatalban lévő brazil elnök ellen - a hónapok óta tartó politikai huzavona után a Kongresszus alsóházának befolyásos elnöke jóváhagyta azt az ellenzéki indítványt, amely tovább mélyítheti a politikai válságot a legnagyobb latin-amerikai gazdaságban.

Dilma Rouseff elnökasszonyt tavaly kis többséggel újraválasztották, annak ellenére, hogy a labdarúgó Vb idején olyan nagy volt az ellenállás vele szemben, hogy meg sem jelent a labdarúgó világbajnokság riói megnyitóján.

Az elnökasszony parlamenti támogatottsága még mindig nagyon erős, de az akár az elmozdításához vezető vádeljárás még inkább megtépázza népszerűségét, amely már így is a mélyponton van. A brazíloknak elegük van a folytatódó recesszióból, a rossz közbiztonságból és a korrupciós ügyekből.

Rouseff ellen nem emeltek vádat, de választási kihágásokkal és az állami statisztikák feltupírozásával vádolják. Az elnökasszony és pártja mindezt tagadják.

Eduardo Cunha, a képviselőház nagyhatalmú elnöke eddig hét különböző indítványt hagyott figyelmen kívül az elnökasszony ellen impeachment megindításról. Szerdán azonban már olyan nagy nyomás nehezedett rá, hogy végül zöld utat adott az egyiknek.

A vádeljárás akkor indulhat meg, ha a képviselők kétharmada, azaz az 513 mandátum birtokosából 342 támogatja azt.

Ha a munkáspárti elnökasszony elveszíti a voksot, akkor 180 napra át kell adnia a hatalmat a rivális Demokrata Mozgalom Pártjából kikerült Michel Temer alelnöknek, aki az alsóházi elnök párt-társa.

Munkáspárti aktivisták puccs előkészítésével vádolták meg a demokratákat, miközben ellenfelük, a képviselőházi elnök is kénytelen védekezni az őt érő korrupciós vádak ellen. A Petrobras állami olajcégnél felfedett korrupciós ügy egyik főtanúja azt állította, hogy Cunha 5 millió dollár kenőpénzt kért tőle.

Brazília korábban a világ egyik legdinamikusabb feltörekvő gazdasága volt, de napjainkra olyan válságba került ami az 1930-as évek recessziójához fogható. Öt éve nem volt ilyen magas a munkanélküliség, az infláció a tervezett mutató duplája, a GDP várhatóan 4 százalékot zsugorodik, esett a keresetek reálértéke és az export a brazil real leértékelése ellenére sem pörgött fel.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×