eur:
389.94
usd:
365
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Putyin nem bocsát meg

Várat magára az enyhülés Oroszország és Törökország között. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt állította a párizsi klímacsúcson: a törökök azért lőttek le a határon egy orosz harci gépet, mert védeni akarják azt az útvonalat, amelyen az Iszlám Államtól csempészett olajat szállítják.

Erdogan török elnök sajnálkozását fejezte ki, de nem hajlandó bocsánatkérésre. Vlagyimir Putyin pedig már napok óta azt ismételgeti, hogy a törökök szíriai szerepvállalása nagyban összefügg az Iszlám Államtól beszerzett csempészett olajjal.

Az orosz elnök most még tovább ment és azt mondta: a török légierő valójában azért lőtte le az oroszok néhány másodpercre a török légtérbe behatolt gépét, mert biztosítani akarják, hogy akadálytalanul vihessék a dzsihádisták kezén lévő lelőhelyekről származó olajat Törökországba.

"Okunk van feltételezni, hogy gépünk lelövésével az volt a cél, hogy megvédjék a török területre szállított olaj útvonalát" - mondta Párizsban Putyin. Az orosz és a török vezető november 24-e, - a légi incidens óta - vív egymással szópárbajt. Putyin elutasította, hogy a francia fővárosban zajló klímacsúcson találkozzon Erdogannal és elsimítsák a vitát, annak ellenére, hogy a két ország fontos kereskedelmi kapcsolatokat tart fent.

A török elnök korábban azt mondta: ha bebizonyítják, hogy országa az Iszlám Államtól vásárol olajat, akkor lemond. A propaganda háború részeként a Törökországgal rivalizáló Irán több sajtóorgánuma azt állítja, hogy Erdogan fia koordinálja az illegális olajkereskedelmet.

Moszkvában közben Erdogan fiát, Bilal Erdogant és vejét, - a nemrég kinevezett török energetikai minisztert, Berat Albayrakot is megpróbálták hírbe hozni az Iszlám Állammal. Ezeket a vádakat erősítette most Putyin azzal, hogy közölte: "ipari mennyiségben csempészik az olajat Törökországba".

Putyin a hétvégén felfüggesztette a török állampolgárok vízummentességét, embargót rendelt el egyes török termékekre és megtiltotta, hogy orosz cégek török állampolgárokat alkalmazzanak. A szankciók részeként az orosz utazási irodák nem adhatnak el törökországi utazásokat és leállítják a két ország közötti charterjáratokat.

A török elnök válasza minderre az volt, hogy "Putyin kétszínű politikát folytat, az oroszok az állami terrort támogatják Szíriában és a tűzzel játszanak."

Közben egy török reptérről katonai tiszteletadás után Moszkvába vitték a lelőtt gép parancsnokának holttestét. A törökök azt mondták, hogy Oleg Peskov ezredest a pravoszláv szokásoknak megfelelően búcsúztatták.

A török hatóságok szerint a holttestet a szíriai határ túloldalán harcoló és a törökökkel etnikai rokonságban álló turkomán lázadók adták át a törököknek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×