eur:
389.84
usd:
364.86
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megkezdte a kocsik visszahívását a VW

A Volkswagen wolfsburgi központjában megkezdték a dízel-botrányban érintett gépkocsik tulajdonosainak tájékoztatását, hogy mikor várják autójukat a hozzájuk legközelebb eső VW-szervizbe a motor átszerelésének ingyenes elvégzésére. Ennek előfeltétele volt, hogy Berlinben a közlekedésügyi miniszter elfogadja a Volkswagen által benyújtott dízelmotor-átalakítási tervet, amellyel a ténylegesen a hatóságilag megszabott határérték alá szorítják az autó károsanyag-kibocsátását.

Németországban kereken 2 és fél millió dízel meghajtású gépkocsi motorját fogja a Volkswagen térítésmentesen úgy átszerelni, hogy valóban megfeleljen az emissziós követelményeknek. Ebből csaknem másfél milliót a Volkswagen üzemeiben gyártottak, míg további fél millió a VW-konszernhez tartozó Audi gyáraiból került forgalomba. Visszahívásra vár még 300 ezer Skoda és legalább 100 ezer Seat modell is.

Ez a szerviz-szolgáltatás több milliárd eurót emészthet fel, ezért a Volkswagent az ezredforduló óta első alkalommal 3 és fél milliárd euró veszteség érte.

Mint emlékezetes, szeptember 20-án a Volkswagen elnöke, Martin Winterkorn megerősítette az amerikai hatóságok állítását, amely szerint a konszern dízel meghajtású gépkocsijait olyan szoftverrel látták el, amely meghamisította az autó emissziós adatait.

A botrány kirobbanása után Martin Winterkorn lemondott tisztségéről, amelyet a luxus-kocsik gyártására szakosodott Porsche vezérigazgatója, Matthias Müller vett át. Õ ígéretet tett arra, hogy a csalás hátterét maradéktalanul fel fogja deríteni egyben pedig az érintett gépkocsikat világszerte ingyenesen olyan berendezéssel fogják ellátni, amely mindenképpen megfelel az emissziós előírásoknak.

Magyarország esetében ez csaknem 41 ezer autót érint.

Lapértesülések szerint a Volkswagen vezetősége tudott a csalásról, de ezt a konszern wolfsburgi központjában határozottan tagadták. A német hatóságok amnesztiát ígértek a Volkswagen azon alkalmazottainak, akik önként jelentkeznek és felvilágosítást nyújtanak a félrevezető értéket szolgáltató szoftver kidolgozásáról, illetve nagyüzemi alkalmazásáról.

Ez az amnesztia tegnap lejárt, így a jövőben bűnvádi eljárással kell számolnia azoknak, akik a világméretű botrányt kiváltó technikai csalásban részt vettek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×