INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Szabotázs miatt nem volt áram a Krímben

Infostart / InfoRádió
A hétvégén hatalmas áramszünet bénította meg a Krím-félsziget életét, amelynek nyomán a helyi hatóságok szükségállapotot hirdettek ki. A hatóságok szerint ismeretlen támadók rongálták meg az Ukrajnából áramot szállító vezetékeket.

Masszív áramszünet és rendkívüli állapot az Ukrajnától Oroszországhoz csatolt Krímben - ez volt az eredménye annak a hétvégi szabotázsnak, amelynek során pénteken és vasárnap ismeretlen támadók felrobbantották az Ukrajnából a Krímbe áramot szállító vezetékeket tartó négy oszlopot.

Az orosz energetikai minisztérium ezek után generátorokkal próbálta helyreállítani a krími települések áramszolgáltatását.

A támadások nyomán leállt az internet és részben a vízszolgáltatás is, miközben a mobilhálózat tovább üzemelt.

A kétmilliós Krímet sújtó áramkimaradás jól jelzi, milyen mértékben függ még mindig a külvilág által el nem ismert módon, Oroszországhoz csatlakozott félsziget az Ukrajnából beszerzett áramtól.

Az incidens tovább fokozhatja az ellenségességet Oroszország és Ukrajna között.

Szergej Akszjonov, a Krím miniszterelnöke "terrortámadásnak" nevezte a vezetékek megrongálását, hasonlóan ahhoz, ahogy a kijevi kormány "terror-ellenes akciónak" nevezi a kelet-ukrajnai lázadók elleni műveleteket.

"Senki sem kényszerít térdre bennünket, nem zsarolhatnak és nem tárgyalunk" - mondta Akszjonov.

Az áramszünetek miatt hétfőre szabadnapot hirdettek a Krímben. Az ukrajnai Herszon régióban - a Krím határától északra - található oszlopokat először pénteken támadták meg, amikoris kettő összedőlt, két másik pedig megrongálódott. Vasárnap egy robbantás után a másik kettő is összedőlt és leállt a Krím áramszolgáltatása.

Szombaton a környéken összecsaptak az ukrán rendőrséggel a nacionalista Jobboldali Szektor aktivistái. A szélsőjobb erők már régóta követelik, hogy vegyék energiablokád alá a Krímet.

Az orosz média szerint az orosz energetikai minisztérium felajánlotta, hogy megjavítja az oszlopokat, de az ukrán hatóságok elutasították az ajánlatot.

Az orosz szövetségi kormány gázerőműveket akar építeni a Krímben, de ezeket még csak tervezik. Így egyelőre gáz és dízel-generátorokkal termelnek áramot.

Mint a Guardian című lap megjegyezte, a félsziget csak energiaszükségleteinek mintegy 30 százalékát termeli meg, a fennmaradó szükségletet pedig Ukrajnából fedezi.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk