eur:
392.98
usd:
366.61
bux:
66572.28
2024. április 25. csütörtök Márk

Újabb magányos támadás Izraelben

Az izraeli parlament a héten szavaz arról, hogy az utóbbi hetek erőszakos támadásai miatt kiterjesszék a rendőrség jogkörét. A legutóbbi incidensben egy vélhetően palesztin támadó tüzet nyitott egy autóbusz-állomáson és megölt egy katonát. A biztonsági erők pedig tévedésből agyonlőttek egy menekültet.

Az izraeli kormány azt szeretné, hogy a rendőrök akkor is megmotozhassanak embereket, ha nem áll fel a gyanúja, hogy bűncselekményre készülnek. A jogvédők által bírált javaslatról a héten dönt az izraeli parlament, a Knesszet.

Az előzmény az, hogy az utóbbi hetekben többtucat izraeli és palesztin halt meg többnyire késeléses támadások nyomán: palesztin támadók 8 izraelit öltek meg, míg a rendőrség 35 palesztint - köztük nőket és gyerekeket - lőtt le. A palesztin halottak között 18-at azonosítottak támadóként.

A legutóbbi incidens vasárnap történt Béér-Seba déli városban, ahol egy vélhetően palesztin támadó tüzet nyitott a zsúfolt buszpályaudvaron.

A fegyveres agyonlőtt egy izraeli katonát és többeket megsebesített. A biztonsági erők lelőtték, de utána tévedésből lelőttek egy eritreai menekült férfit is, akiről azt hitték, hogy egy második támadó volt.

Gázában a Hamász vezetés és az Iszlám Dzsihád nevű szervezet is méltatta a támadót és azt mondta: az akció "természetes reakció az izraeli bűnökre".

A béér-sebai támadás után izraeliek gyűltek össze az állomásnál és a dühös tüntetők azt kántálták, hogy "Halál az arabokra!"

A Netanjahu-kormány többezer rendőrt és katonát vezényelt ki, de eddig nem tudta megfékezni a magányos palesztin támadók - köztük tizenéves gyerekek - akcióit.

A biztonsági szervek közben gyakran keménykezűen reagálnak: amellett, hogy lelövik a késsel támadókat, gyakran lerombolják családjuk otthonait.

Bár Izrael azt mondja, hogy Jeruzsálem az ország "örök és oszthatatlan fővárosa", vasárnap kénytelen volt megkezdeni egy új betonkerítés építését, amely elválasztja egymástól Jeruzsálem zsidó és arab negyedeit.

A város keleti, arab részén egy sor ellenőrzőpontot állítottak fel és korlátozták a palesztinok hozzáférését az iszlám harmadik szent helyének számító Al-Aksza mecsethez, amely mellett a zsidók számára szent siratófal található.

Négy izraeli városban közben ideiglenesen megtiltották, hogy az arab alkalmazottak folytassák a munkát a helyi üzletekben.

Mindeközben az Izrael által megszállt Ciszjordániában folytatódnak a palesztinok és az izraeli hadsereg közötti összecsapások. Nabluszban 30 vallásos zsidó diákra támadtak palesztinok a korábban felgyújtott és megrongált szent helynél, József sírjánál. A diákok a hadsereg engedélye nélkül látogattak a palesztin városba. A diákok akcióját a hadsereg és rabbik is provokatívnak minősítették. Sok palesztin arról beszél, hogy hasonlóan a 90-es és 2000-es évek elejének erőszakos tiltakozó mozgalmaihoz, hamarosan megindulhat a harmadik Intifáda, azaz felkelés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hiába mennek megint a fegyverek, megoldhatatlan problémától szenved az ukrán hadsereg

Hosszas huzavonát követően az amerikai képviselőház végül elfogadta az Ukrajnának szánt gigantikus, mintegy 60,8 milliárd dollárnyi segélycsomagot. A hírek szerint a nyugati fegyverek gyorsan a frontra érkezhetnek, hozzájárulva ezzel az ukrán csapatokat érintő súlyos ellátási problémák enyhítéséhez. Kijev azonban egy olyan nehézséggel küzd, amelyen nem tud segíteni Washington sem, ez pedig a harcoló alakulatokat érintő létszámhiány gondja.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×