eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Meglepetést keltett a lengyel államfő első külföldi útja

Megütközést keltett Berlinben, hogy a nemrég hivatalba lépett lengyel államfő, Andzsej Duda nem a német fővárost, de még csak nem is az Európai Unió központját, Brüsszelt választotta első külföldi látogatásának célpontjául, hanem Észtország fővárosát, Tallint. Igaz, még ezen a héten Berlint is felkeresi.

Andzsej Duda alighanem azért kereste fel elsőként Tomasz Ilvesz észt államfőt, mert ő is Moszkva - úgymond - terjeszkedő politikájának egyik leghangosabb bírálója. A látogatás időpontja is céltudatosan választott, ugyanis Andzsej Duda a Lengyelország és a balti államok sorsát megpecsételő, 1939 augusztusában Hitler és Sztálin között megkötött szerződés aláírásának évfordulóján érkezett Tallinnba.

Noha a lengyel alkotmány értelmében az államfő nem avatkozik napi politikai kérdésekbe, Andzsej Duda ismételten hangsúlyozta, hogy Oroszország nagyhatalmi törekvéseit a NATO harci egységeinek lengyel földön történő állomásoztatása révén akarja ellensúlyozni. Ezzel Tomasz Ilvesz észt államfő is teljes mértékben egyetért. 

A lengyel elnök nem titkolta, hogy a témát a NATO jövőre tervezett varsói csúcsértekezletének napirendjére akarja tűzni. Mindezt már ősszel, a kérdésben szintén partnernek igérkező román államfővel, Klaus Johannisszel együtt akarja előkészíteni a kelet-európai NATO-tagállamok Bukarestben tervezett tanácskozásán. 
Berlinben ezt az elképzelést szinte kihívásnak tekintik Moszkvával szemben. Azonban az ukrán válság megoldását illetően is ellentétesek az álláspontok: Duda szerint ugyanis tarthatatlan, hogy a két érintett fél, Kijev és Moszkva képviselőjén kívül csupán a német és a francia kormány rendelkezik beleszólási joggal a rendezést illetően. Sőt, mint a lengyel elnök szóvivője utján tudatta a feszültséget kizárólag tárgyalásos úton rendezni kívánó berlini kormánnyal, végülis mindig tragédiába torkollt, amikor Európán az úgynevezett megbékélési politika lett úrrá. 
Alighanem ezért is választotta első hivatalos külföldi útja időpontjaként a Hitler és Sztálin között megkötött kölcsönös együttműködési szerződés évfordulóját. 
Andzsej Duda e héten esedékes berlini tárgyalásain azonban további vitás kérdések is napirendere kerülnek, így az Európai Unió nemrég meghatározott klímavédelmi célja, valamint a mind nagyobb számban érkezö menekültek felvételét illető közös uniós teherviselés, amelyben a lengyel elnök kivételt sürget Varsó számára. 
Andzsej Dudát Berlinben az államfő, valamint a kancellár és a külügyminiszter fogadja. 
Megfigyelők szerint a tárgyalások aligha fognak olyan oldott hangnemben zajlani, mint annak idején, amikor Duda hivatali elődje, Broniszláv Komorovszki látogatott Berlinbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

Többet árt, mint használ, ha nem megfelelően működtetjük a klímát

A hőmérsékleti beállítások mellett a klímaberendezések tisztítására és az egyes helyiségek rendszeres szellőztetésére hívta fel a figyelmet Noszek László főorvos. A Kistarcsai Flór Ferenc Kórház Fül-Orr-Gégészeti Osztályának vezetője az InfoRádióban elmondta: ha a környezetünkben megjelenő allergéneket felkavarja a berendezésekből kiáramló levegő, fokozódhatnak a panaszok, és akár asztmás roham is kialakulhat az érzékenyebb embereknél.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×