eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Agyonvertek egy riportert, mert bírált egy focistát

Futballdrukkerek vertek agyon egy azeri riportert. Az újságíró bűne az volt, hogy bírálta egyik kedvencüket, aki nacionalista gesztussal sértegette a vendégcsapat szurkolóit.

Dzsavid Huszejnov, az azeri Gabala FK játékosa török zászlót lengetett a ciprusi Apolló Limassol drukkerei előtt a két csapat Európa Ligás meccsén.

A gesztus azért sértheti a ciprusi görögöket, mert az 1974-es puccsot követően török csapatok szállták meg a sziget északi részét, ahol később kikiáltották a világ által el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaságot. A sziget azóta is megosztott és eddig több sikertelen tárgyalást tartottak az újraegyesítésről.

A törökök és az azeriek kulturálisan közel állnak egymáshoz és hasonló nyelvet beszélnek.

Az azeri futballista viselkedését bírálva Raszim Alijev, egy helyi híroldal riportere azt írta a Facebookon: a labdarúgót el kellene tiltani az európai futballtól.

Ezt követően az újságírót megverték, miután egy olyan találkozóra csalták el, ahol azt ígérték neki, hogy a focista egyik rokonával beszélhet.

Az ütlegelés olyan súlyos sérüléseket okozott, hogy Alijev meghalt a kórházban.

A Turan hírszolgáltató oldal szerint a focista unokatestvérét őrizetbe vették.

Ilham Alijev azeri elnök azt mondta: "komolyan aggódik" az incidens miatt, mert az ilyen esetek "fenyegetik a szólásszabadságot". Jogvédők éppenséggel gyakran bírálják az elnököt az emberi jogok és a sajtószabadság megsértése miatt.

A Riporterek Határok nélkül nevű szervezet sajtószabadsági indexén Azerbajdzsán a 180 országból a 162. helyen áll.

A Freedom House jogvédő szervezet megemlíti, hogy az azeri hatóságok rendszeresen börtönöznek be olyan bloggereket és újságírókat, akik ellenzéki véleményeket fogalmaznak meg és "büntetlenül" folyik az újságírók elleni erőszak az országban.

A Gabala futballklub közben nyilatkozatot adott, amelyben "megdöbbenését" fejezte ki és közölte:"senkinek sincs joga másokat fenyegetni vagy erőszakot alkalmazni". A labdarúgót egy belső vizsgálat lefolytatásáig felfüggesztették.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×