eur:
388.33
usd:
361.83
bux:
69307.18
2024. május 9. csütörtök Gergely

Erősödik a kapcsolat Németország és Irán között

A német gazdasági miniszter személyében először látogat vezető nyugati politikus Iránba a múlt heti, bécsi megállapodás óta, melyben Teherán beleegyezett atomkisérleti központjainak nemzetközi ellenőrzésébe. Már az is biztos, hogy Sigmar Gabrielt a francia külügyminiszter követi.

A német gazdasági miniszter Teheránban tárgyal. Személyében először látogatott vezető nyugati politikus Iránba, az alig egy héttel ezelőtt Bécsben kidolgozott megállapodás aláírása óta. Akkor a teheráni kormány beleegyezett atomkísérleti központjainak nemzetközi ellenőrzésébe, a Biztonsági Tanács öt állandó tagállama, Németország pedig hozzájárult a már évekkel ezelőtt foganatosított gazdasági és pénzügyi szankciók fokozatos feloldásához.

A szerződés megkötését követően a francia külügyminiszter bejelentette, hogy rövidesen Teheránba utazik, és előkészíti a talajt a kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok újraélesztésére, azonban a jelek szerint a német gazdasági miniszter megelőzte.

Sigmar Gabrielt népes kereskedelmi küldöttség kísérte Iránba. A Szociáldemokrata Párt élén álló politikus előtt Teheránban kigurították a vörös szőnyeget, mert Iránban úgy vélik, hogy a berlini kormány a színfalak mögött komoly erőfeszítéseket tett a közel egy évtizeddel ezelőtt kezdett atomtárgyalások sikeres befejezése érdekében.

Így nem véletlen, hogy Sigmar Gabrielt, aki egyben Németország alkancellárja, hétfőn fogadja Hasszán Ruháni államelnök is. A miniszter tárgyalásaival egy időben az őt kísérő német gazdasági vezetők, köztük a berlini Ipar- és Kereskedelmi kamara elnöke egyengetik az utat az óriási lehetőségekkel kecsegtető kapcsolatok elmélyítésére.

Az atomvita idején életbe léptetett nyugati szankciók, köztük sok milliárd dollár iráni kintlévőség zárolása miatt a gazdasági kapcsolatok erősen visszaestek; a német-iráni viszonylatban alig érték el a 2 milliárd eurót.

A berlini Ipar- és Kereskedelmi Kamara elnöke Teheránban úgy vélte, hogy az elkövetkező évek során az Iránba irányuló német kivitel elérheti a 10 milliárd eurót is. Bizakodó nyilatkozatát arra alapította, hogy a szankciók következtében az ország ipari berendezései elavultak, és Kínából, Észak-Kóreából beszerzett utánpótlás távolról sem felel meg a korszerű követelményeknek, tehát kiváló lehetőség nyílik kiváltképpen a német nehézipar, valamint autógyárak és gyógyszer- illetve vegyipari konszernek számára a tekintélyes nyereséggel kecsegtető üzletkötésre.

Tudósítók szerint a német ipar jó hírneve ellenére kemény versenyhelyzetbe került Iránban, mert a párizsi kormány külügyminisztere is napokon belül Teheránba utazik, és főleg francia autógyárak számára egyengeti az utat a gépkocsieladások felfuttatása számára. Ehhez alighanem komoly segítségére lesz az is, hogy a TOTAL francia olajipari cég a szankciók ellenére is Iránban maradt, és most jelentős befektetésre készül.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Mekkora esélye van von der Leyennek az újraválasztásra?

Magyarországnak még három EU-tagállamot maga álláspontja mellé kell állítania, ha meg akarja akadályozni Ursula von der Leyen európai bizottsági elnöki jelölését - mondta az InfoRádióban Kalas Vivien, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének munkatársa.

Budapesten tárgyal a kínai elnök

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Percek alatt tudunk hitelt felvenni, hanggal tudunk átutalni, és ez még nem minden

Megváltoztak a kamatkörnyezet csökkenésére vonatkozó várakozások, és bár ez rövid távon nem fogja a lakáshitelek tömeges drágulását okozni, a további kamatcsökkenés meghiúsulhat - mondja Molnár Gergő. A K&H Bank lakossági marketing vezetője a Portfolio jövő keddi Hitelezés 2024 konferenciájának a lakáshitelezésről szóló beszélgetésében is beszélni fog, alábbi interjúnkban pedig a hitelpiaci kilátások mellett a zöldhitelekről, a K&H digitális asszisztenséről és a befektetési piac kilátásairól is kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×