eur:
388.1
usd:
360.14
bux:
69016.26
2024. május 9. csütörtök Gergely

Házkutatással is védenék a német műkincseket

Berlinben a kormány új törvényt készít elő a németországi műkincsek külföldi eladásáról. Miután a tervezet egyes részletei kiszivárogtak, több festőművész felháborodásának adott kifejezést, közismert műkincs kereskedők pedig a német piac teljes beszűkülésétől tartanak.

A kulturális ügyekkel megbízott államminiszter Berlinben tartott sajtóértekezletén hangsúlyozta, hogy szó sincs műkincsek álcázott kisajátításáról, hanem csupán arról, hogy az eddigi törvényt az Európai Unió vonatkozó intézkedéseinek szellemében fogalmazzák át.

Monika Grütters utalt arra is, hogy a tervezetet az érintett minisztériumok véleményének kikérése után közzéteszik az interneten, hogy a 87 paragrafusból álló szöveggel kapcsolatban lehetőséget biztosítsanak állásfoglalásra az illetékes szakegyesületek számára.
Az államminiszter kifejtette, hogy a törvénytervezet nyilvánosságra hozatalát célzó szinte példa nélküli lépéssel a hirtelen kirobbant vitát a tárgyilagosság medrébe szeretné terelni.

Az állami bajor rádió értesülése szerint a közgyűjteményekben kölcsönszerződéssel elhelyezett, és 50 ezer eurót meghaladó értékű műtárgyak öt év után védetté válnak, és így szigorú forgalmi korlátozás alá esnek. Az ilyen műtárgyak külföldi értékesítéséről a tulajdonos nem dönthet önállóan, hanem engedélyt kell kérnie egy bizottságtól, amely igen széles körű jogosítványokkal rendelkezik. Például amennyiben a tulajdonos nem ad felvilágosítást a műtárgy eredetéről, a testület akár házkutatást is elrendelhet.

A kortárs német képzőművészet legismertebb alakja, Gerhard Richter az alkotó szabadság korlátozását vetette a kormány szemére, a zömében fejetetejére állított festményeivel elhíresült Georg Baselitz pedig bejelentette, hogy visszaveszi a közgyűjteményeknek kölcsönzött képeit. A világhírű Max Beckmann unokája is hasonló lépést fontolgat, a legismertebb német műkereskedő, Konrad Bernheimer pedig úgy vélte, a tervezett törvény súlyos csapást mérhet a német műtárgypiacra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

Kész az új program, a merkeli örökséget hátrahagyva lépne kormányra a CDU

A hatalom visszaszerzésére törekszik a német Kereszténydemokrata Unió (CDU). Németország legnagyobb konzervatív pártjának kongresszusa elfogadta az új programot: a hetvenoldalas dokumentum a korábbi, immár tizenhat éves programot váltja fel, amely felett eljárt az idő. A párt felett azonban aligha, a 2021-es választási kudarc után mára ismét Németország legerősebb pártjává vált.

Hszi Csin-ping: sok sikert kívánok Magyarország soros EU-elnökségéhez

A Budai Vár Oroszlános udvarában ünnepélyes katonai ceremónia keretében Sulyok Tamás köztársasági elnök fogadta Hszi Csin-ping kínai államfőt. Az eseményen jelen volt Orbán Viktor miniszterelnök is. A Sulyok Tamás államfővel folytatott beszélgetésen a magyar köztársasági elnök elfogadta Peking meghívását.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.10. péntek, 18:00
Such György a Magyar Jégkorong Szövetség elnöke
Erdély Csanád a magyar jégkorong-válogatott csapatkapitánya
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×