eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Pedofiliával vádolnak egy angol lordot

Amióta Anglia egyik legnagyobb tévésztárjáról, Sir Jimmy Saville-ről, halála után kiderült, hogy éveken át tucatjával molesztált és rontott meg kiskorúakat, és egy szinte bordélyházként működő pedofil tanyára is rábukkantak, ahová celebritások jártak rendszeres vendégként, a brit bűnüldözés széleskörű akcióba kezdett a pedofilok ellen. Nem kíméli még a legismertebb művészeket vagy politikusokat sem. A legújabb pedofiltörténet Lord Janner körül kezd kirajzolódni.

Több okból érdekes jogi eset ez. Egyrészt azért, mert a brit Ügyészi Hatóságot vezető Alison Saunders asszony először elutasította a vádemelést a veterán politikai személyiség, a 86 éves Lord Janner ellen, aztán - hajdani áldozatok újabb vallomásai birtokában - úgy határozott, hogy a Felsőház nyugalmát élvező lordot, aki valaha igen aktív munkáspárti tagja volt a Képviselőháznak, mégis a bírák elé citálná. Citálná, ha lehetne, mert Lord Janner immár igen előrehaladott agyér-elmeszesedésben szenved, és nem is nagyon értené meg a vádakat, amelyeket egyébként váltig tagad.

Alison Saunders-t napok óta támadja a sajtó Lord Janner-rel rokonszenvező része, hogy ha egyszer elutasította a vádemelést, akkor most miért döntött másként. Ám ezt a jogász asszonyt kemény fából faragták, és nem tágít. Határozottan megvédte magát a lemondását követelők valóban nem túl nyomós érveivel szemben. Rámutatott, hogy huszonöt éve ügyész, a döntéseit alaposan megindokolja, esze ágában sincs lemondani. A nemes lord pedig idézést kap augusztus hetedikére a rendőrbíróságtól, ami az első lépés a vádeljárásban. Innen utalhatják felsőbíróság elé, esetében szinte automatikusan. Ha Lord Janner egyáltalán megjelenik.

Lord Janner 1963 és 1988 között, tehát aktív politikus korában, a vád szerint huszonkét alkalommal rontott meg fiatal fiúkat, egy nyolc éves gyereket 1969-ben hálózott be, és 1969-től kiskorú fiú ágyasai voltak. Ez elegendő ok a per elindítására, mert a pedofíliaellenes mozgalom mindenképp újabb elrettentő példát akar statuálni. Az ilyen jellegű szexuális bűnözés túlzottan jelen van Nagy-Britanniában, nem egyszer ázsiai bevándoroltak szervezik.

Problémát Lord Janner előrehaladott szenilitása okoz. A pert azonban távollétében is lefolytatják, a tanúkat akkor is meghallgatják. Valószínűleg fel fogják menteni. De élete vége felé mégis folt esik a fényes karrierjén. Amit a sajtó majd olvasói elé tálal, arra nem lesz büszke Greville Janner, aki ügyvédként és udvari jogtanácsosként kezdte pályafutását. A tévésztár Jimmy Saville-tól, posztumusz, visszavonták a lovagi címét, így előfordulhat, hogy Lord Janner is elveszíti a bárói rangját.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×