eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Dél-szlovákiai körúton járt Andrej Kiska szlovák államfő

Dél-szlovákiai körúton járt a szlovák köztársasági elnök. Andrej Kiska előbb Párkányba, majd a másik Duna parti városba, Révkomáromba látogatott.

A Párkányban tett hivatalos látogatás keretében az államfő először a város vezetőivel tartott munkaértekezletet. Az őt virágcsokorral fogadó lány magyar nyelvű köszöntését magyarul viszonozta. Az elnöki látogatás idejére nem zártak le egyetlen utcát sem a városban. Andrej Kiska a városházán tartott tanácskozás után gyalog sétált el a gimnáziumba. Majd a gyermekotthont is felkereste.

Az elnök Párkányból Fűrre és Kürtre utazott, másnap pedig Révkomáromba ment, ahol a városi hivatalban találkozott Stubendek László polgármesterrel és az alpolgármesterekkel, rövid sétát tett a belvárosban, majd a Selye János Egyetemre látogatott. 

Az egyetemen kiemelte, hogy bár fiatal intézményről van szó, ez nem azt jelenti, hogy Szlovákia jövőképe szempontjából kevésbé fontos lenne. Hangsúlyozta, fontos számára, hogy a legnagyobb lélekszámú nemzeti közösség az anyanyelvén tanuljon, és a szülőföldjén boldoguljon. A hallgatóság köréből érkezett kérdésre válaszolva a menekültproblémát is érintette. Úgy vélte, Szlovákiának fejlett országként kötelessége segíteni az üldözötteket és a kevésbé fejlett országokat, a gazdasági bevándorlást viszont meg kell fékezni és nem szabad azt összemosni az üldözöttek, az életveszélyben lévő menekültek kérdésével.

Az államfői látogatással kapcsolatban Tóth János, az egyetem rektora a következőket mondta: "Megerősítette a szlovákiai magyarságot abban a jogában, hogy Szlovákiában magyarul tanulhat egyetemen."

Andrej Kiska a révkomáromi Klapka téren tartott rögtönzött sajtótájékoztatóján elmondta: "ez a város példaértékű, hiszen fantasztikus az együttélés a magyar és a szlovák nemzetiségű lakosok között. Ez a szép egymásmellettiség minden olyan ország számára példa lehet, ahol az együttélés problémákat szül."
A köztársasági elnök később a volt hajógyár helyén működő céget is meglátogatta, majd a kajakklubba vezetett az útja. Ezt követően pedig egy Csallóközaranyos melletti paradicsomtermesztéssel foglalkozó céget keresett fel.

Andrej Kiska a látogatása végeztével írt Facebook bejegyzésében úgy fogalmazott: "mindig örömmel tölt el, ha az elnöki palota küszöbét átlépve személyesen is ellátogathatok az ország különböző régióiba. Dél-szlovákiai utam során is meglepett az emberek szeretete és kedvessége, amellyel fogadtak, és senkivel sem találkoztam, akinek gondot okozna a szlovákok és magyarok együttélése."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×