eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

A volt grúz elnök lett az odesszai körzet kormányzója

A volt grúz elnököt nevezték ki a dél-ukrajnai odesszai körzet kormányzójának. Mikheil Szaakasvili, aki eddig az ukrán kormány tanácsadójaként is dolgozott, még ukrán állampolgárságot is kapott, miközben feladta grúz állampolgárságát.

Mikheil Szaakasvili a NATO felé közeledő Grúzia elnöke volt a 2008-as orosz-grúz háború idején és így Oroszország ellenségként tekint rá, miközben ő Vlagyimir Putyin országának visszaszorításán dolgozik.

Így nem volt meglepő, hogy a hazai politikai életből történt távozása után Szaakasvili a szintén a volt szovjet érdekszférából kilépni próbáló Ukrajnában lett politikai tanácsadó.

Az viszont már meglepőbb, hogy most politikai vezetői szerepet kapott: Petro Porosenko elnök őt nevezte ki a vegyes lakosságú és kultúrájú, fekete-tengeri odesszai körzet kormányzójává.

Hogy jogilag is tiszta legyen a kinevezés, Szaakasvili gyorsan ukrán állampolgárságot is kapott. Ami még inkább szokatlan: Szaakasvili feladta grúz állampolgárságát. Ezt azzal magyarázta, hogy ha utazna, azonnal letartóztatnák.

Porosenko magában Odesszában jelentette be döntését és azt mondta: a volt grúz elnök "Ukrajna nagy barátja".

A korábban a helyi humorról és kulturális sokszínűségéről ismert Odessza komoly fejfájást jelenti az ukrán hatalomnak.

Azt követően, hogy Kelet-Ukrajnában tavaly kitört a szeparatista lázadás - amelynek felszításával Kijev és a Nyugat Moszkvát vádolja - több, mint 40 oroszbarát tüntető halt meg, amikor ukrán nacionalisták egy épületbe kergették őket, amit aztán felgyújtottak. A túlélők egy részét az incidenst követően letartóztatta a rendőrség.

A kormánypárti orosz média számára az, hogy Nyugaton nem reagáltak a tragédiára az ilyen esetek után megszokott felháborodással az elfogultság bizonyítéka.

Szaakasvili egy ukrán üzletembert vált a kormányzói székben és azt ígéri: fellép a korrupció ellen.

Nem ő az egyetlen külföldi a kijevi központi hatalomban dolgozik. A legismertebb köztük az ukrán szülőktől származó, de amerikai születésű és ott felnőtt Natalia Jareszko pénzügyminiszter.

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök rövid időn belül bírálta a kinevezést: "Szaakasvili, Odessza feje. Folytatódik a cirkusz" - írta az egykori orosz elnök a Twitteren.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak  - Versenyfutás az idővel

Hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak - Versenyfutás az idővel

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×