eur:
389.64
usd:
361.93
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Viharos idők várnak a Volkswagenre

A világ egyik legnagyobb autógyárát, a Volkswagent ugyan továbbra is Martin Winterkorn vezeti, azonban kevesen gondolják, hogy a felügyelőtanács élén álló Ferdinand Piech beletörődik vereségébe és az elmúlt héten magasra csapott hullámok végleg elcsitulnak. A müncheni Süddeutsche Zeitung kommentárja szerint a gépkocsikonszernre viharos idők várnak.

A német gazdasági élet egyik zászlóshajójának tekintett autóipar szakértői szerint aligha képzelhető el, hogy Ferdinand Piech most egyszerűen belenyugszik a történtekbe és készen áll az együttműködésre azzal a személlyel, akiről tíz nappal ezelőtt még azt kürtölte világgá, hogy megdőlt benne a bizalma.

Márpedig a Volkswagen felügyelőtanácsa belső körének a nagy tekintéllyel és családi kapcsolatokkal rendelkező Ferdinand Piech Salzburg környéki villájában lezajlott vitáján valamennyi résztvevő szembefordult a vendéglátóval, mert úgy vélte, hogy a konszern elnöke, Martin Winterkorn eddig annyira jól irányította az autógyár ügyeit, hogy méltó a bizalomra megbízatásának februárban esedékes lejárta után is.

Különös pikantériát kölcsönzött a példátlan arculcsapásnak, hogy erre éppen Ferdinand Piech 78 születésnapján, a saját házában került sor. Azonban megfigyelők csaknem kizártnak tartják, hogy a Volkswagen élén most fátylat borítanak a történtekre és csupán a cég nyereséges működésére koncentrálnak. Ferdinand Piech ugyanis komoly tapasztalattal rendelkezik a színfalak mögött folytatott hatalmi harcban:úgy segítette Martin Winterkornt a jelenlegi állásához, hogy szívós mesterkedésekkel kibuktatta pozíciójából elődjét Bernd Pieschetriedert, akit korábban éppen ö csábított át a München BWM vezetéséből a Volkswagen wolfsburgi központjába.

Ugyancsak az ő számlájára írják Wendelin Wedeking távozását a Porsche autógyár éléről. Piech unokatestvére a Porsche cég egyik tulajdonosának Wolfgang Porschenek, aki főrészvényesként tagja a Volkswagen felügyelőtanácsának is és aki múlt csütörtökön a salzburgi vitában szintén szembe fordult vele. De a Martin Winterkorn iránt megnyilvánult bizalom cseppet sem kötelező érvényű Piechre és ezért Wolfsburgban senki sem zárja ki a párviadal következő fordulóját, ami távolról sem szolgálja a gépkocsi konszern sikeres működését.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×