eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sokkoló tragédia után rendkívüli tanácskozás

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szerint közel ezer ember veszett a Földközi-tengerbe, amikor felborult egy bevándorlókat szállító hajó a líbiai partok közelében. A sokkoló tragédia nyomán ma rendkívüli tanácskozást tartanak az Európai Unió külügyminiszterei. Szvetnik Endre összefoglalója.

Az olasz tévéhíradó drámai hangon számolt be a vasárnapi katasztrófáról.

Úgy tűnik, a jó szándék tragédiához vezetett. A Földközi-tengeren vasárnap egy portugál teherhajó érkezett a líbiai partok közelébe, hogy segítsen egy bevándorlókkal megrakott hajó utasain.

Sokan örömükben a hajó egyik oldalára szaladtak át, aminek nyomán az felborult. Az egyik bangladesi túlélő azt mondta, hogy az embercsempészek az utazók egy részét a raktérbe zárták.

Melissa Fleming, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága szóvivője a délután a korábbi 700 helyett már azt mondta: akár 950 halottja is lehet a legújabb tengeri migráns tragédiának.

A hajó eredetileg Egyiptomból indult el, majd további utasokat vett fel Líbiában.

Estig beérkezett adatok szerint mindössze 28 embert sikerült kimenteni, miközben 17 olasz és egy máltai hadihajó és a légierő gépei is részt vettek a kutatásban.

Az Afrikából, Szíriából és máshonnan hajón érkező menekültek közül a szerencsések olasz területen vagy Máltán lépnek először európai földre.

Videókat itt láthat.

Matteo Renzi olasz miniszterelnök - akinek országa a legtöbbet költötte a menekültek kimentésére és elhelyezésére - európai összefogást sürgetett és azt mondta: "minden nap mészárlást láthatunk" a Földközi-tengeren, miközben az embercsempészeket modernkori rabszolgakereskedőknek nevezte.

Hozzá hasonlóan Dr George Vella máltai külügyminiszter is az embercsempészek elleni fellépést sürgetett. Az Európai Unió külügyminiszterei ma válságtanácskozást tartanak a kérdésben és Renzi sürgette, hogy a hétvégéig hívjanak össze rendkívüli EU-csúcsot.

Az Unión belül vita folyik: az olaszok, britek és máltaiak az embercsempészek visszaszorítását akarják, mások szerint a tengeri járőrözést kell fokozni.

Az EU-tagállamok tavaly állapodtak meg, hogy visszafogják a Földközi-tengeri kutató és mentő missziók finanszírozását, aminek nyomán egyre több - gyakran életveszélyes - hajó indult meg Észak-Afriákából Európa felé. Csak a múlt héten 10 ezren jutottak át az EU-ba, miközben több
százan életüket vesztették.

Ferenc pápa vasárnapi, vatikáni miséjén határozott fellépésre sürgette a döntéshozókat: "Ezek az emberek olyan férfiak és nők, mint mi, üldözött, kihasznált, háború elől menekülő testvéreink, akik jobb életre vágynak - mondta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×