eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Orbán Viktor: Szlovákia segít Magyarországnak az energiaellátásban

Az ukrajnai helyzetről, energiabiztonságról, gazdasági együttműködésről és versenyképességről, valamint az Európai Unió és Svájc kapcsolatáról tárgyaltak Pozsonyban a visegrádi országok kormányfői, valamint a svájci elnök.

A házigazda Robert Fico szerint a jelenleginél több svájci beruházásra kerülhet sor a közép-európai régióban. "Látunk teret ezek megerősítésére. Svájc a második legnagyobb beruházó az Európai Unióban, a V4-ek országaiban azonban hat százalék alatti a befektetési képviselete" - fejtette ki a szlovák miniszterelnök, hozzátéve, hogy a visegrádi országok sokat nyerhetnek a svájci kutatási, fejlesztési és technológiai ismeretek átvételéből, ezért több svájci beruházást szeretnének.

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő rámutatott, hogy a V4-es országok erős ipari bázist alkotnak az Európai Unión belül. Véleménye szerint ez, valamint a gazdasági stabilitás és a képzett munkaerő teremt lehetőséget a további svájci beruházásokra.

A csúcstalálkozó résztvevői az ukrajnai konfliktusról is beszéltek. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ezzel kapcsolatban leszögezte: mindez nagy erőpróba Európa számára, mivel előrevetíti azt a kérdést, hogy az európaiak tudnak-e békét teremteni Európa keleti határain. Orbán Viktor hangsúlyozta: a magyarok nem szemlélői, hanem alakítói akarnak lenni annak, ami Európa keleti határain zajlik.

A miniszterelnök beszélt arról is, Magyarországgal energetikai szempontból nem túl barátságosak a szomszédos államok. Szlovákia azonban megadta a lehetőséget egy szlovák-magyar gázvezeték megépítéséhez.

"Magyarország történetében először szlovák segítséggel január elsejétől nem orosz eredetű földgázt is be tudunk hozni Magyarországra és a dél-kelet-európai térségbe" - fogalmazott a miniszterelnök. A kormányfő azt mondta, ezen a vezetéken keresztül juthat majd gáz Ukrajnába is.

Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök a tárgyalásokat követő sajtótájékoztatón elmondta, országa támogatná az Európai Uniót egy újabb Oroszország elleni szankciócsomag összeállításában, amennyiben erre szükség lenne az ukrán-orosz helyzet stabilitásának érdekében.

Didier Burkhalter svájci elnök nagyon jónak nevezte országa és a V4-ek kapcsolatát. Mint mondta, elsősorban az oktatás és a kutatás terén lát potenciált, hangsúlyozta azonban, hogy az ismeretek cseréjéhez szükséges Bern és az EU kapcsolatának javítása.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×