eur:
389.73
usd:
362.79
bux:
67992.7
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Sokba kerül majd az elöregedett atomreaktorok leállítása

A világ kormányai jelentősen alábecsülik, hogy mennyibe kerül majd a következő 25 évben az elöregedett atomreaktorok üzemen kívül helyezése. A Nemzetközi Energiaügynökség szerint akár a 100 milliárd dollárt is meghaladhatják a költségek.

2040-ig világszerte közel 200 elöregedett atomreaktort kell majd üzemen kívül helyezni, de "komoly bizonytalanság" övezi az ezzel járó költségeket - írja friss jelentésében a párizsi székhelyű Nemzetközi Energiaügynökség.

A szervezet szerint a világ kormányainak nem sok gyakorlatuk van a kérdésben és ezért nem is tudják rendesen felmérni, hogy milyen költségekkel járhat egy-egy reaktor leállítása. Az elmúlt 40 évben mindössze 10 reaktort állítottak le.

"Ez a téma sürgős mérlegelésre szorul" - mondta Fatih Birol, az Energiaügynökség vezető közgazdása a Financial Timesnak.

Az IEA éves Nemzetközi Energiajelentésében az idén jelentős teret szenteltek a szerzők a nukleáris energia ágazatnak. Az anyag tartalmazza a reaktorok leállításának, és az ezt követő mentesítő munkának a becsült költségeit.

A jelentés muníciót szolgáltathat az atomenergia ellenzőinek és gondolkozásra késztetheti a kormányokat. Mások mellett Kína és Nagy-Britannia is komoly beruházásokat tervez a nukleáris energia ágazatban.

Sok ország számára az atomenergia jó megoldást kínál széndioxid-kibocsájtásuk mérséklésére és a külföldi energiaszállításoktól való függés csökkentésére.

A bírálók szerint a kormányok jelentősen alulbecsülik a reaktorok teljes életciklusához tartozó költségeket. Erre volt példa a 2011-es fukusimai baleset, amely rávilágított arra, hogy nem volt kész forgatókönyv a nukleáris hulladék biztonságos elhelyezésére.

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint 2040-re a duplájára, több, mint 700 ezer tonnára ugrik a használt fűtőelemek tömege. Egyelőre azonban még egyetlen ország sem nyitott meg olyan telepet, ahol állandóan tárolnák a radioaktív hulladékot.

Az utóbbi időben estek az olajárak és emiatt egyes politikai vezetők azt gondolhatják, hogy korai még az atomenergia kérdéseivel foglalkozni.

Az Egyesült Államokban az eddig "forradalminak" mondott palaolaj kitermelés a következő évtizedtől visszaesik, Brazília mélytengeri olajmezőinek kiaknázása pedig különösen nagy tőkebefektetést igényel majd. Emellett az iraki biztonsági helyzet is fékezheti az olajkereskedelmet, ami miatt egy idő után ismét drágulás várható.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×