eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Putyin tagad

A NATO és EU vezetők ma vitatják meg a kelet-ukrajnai helyzetet - azt követően, hogy Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolták meg Oroszországot, hogy legkevesebb 1000 katonát és haditechnikát küldött Ukrajnába. Moszkva tagadja a beavatkozást, ellenfelei szerint a lázadók azonban csak így tudták visszaszorítani a kormányerőket.

"Nehézfegyvereket szállító orosz katonai konvojok hatoltak be területünkre... zsoldosok és orosz katonák ellentámadást próbálnak szervezni csapataink ellen" - mondta Petro Porosenko ukrán elnök az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács Ülésén. "A helyzet nehéz, de az ellenőrzésünk alatt maradhat" - tette hozzá.

Kijevnek és nyugati szövetségeseinek nincs kétsége arról, hogy orosz alakulatok harcolnak a lázadók oldalán Kelet-Ukrajnában. Korábban a NATO egyik szóvivője is arról beszélt, hogy orosz nehézfegyverzet és legalább 1000 katona lépte át a határt. A szövetség olyan fényképeket tett közzé, amelyekkel azt akarja alátámasztani, hogy az orosz hadsereg harci tevékenységet folytat Ukrajnában.

Barack Obama amerikai elnök pedig a korábbiaknál is nyersebben fogalmazott: "Oroszország a felelős a kelet-ukrajnai erőszakért. Oroszország bátorítja az erőszakot. A szeparatistákat Oroszország fegyverzi fel és Oroszország fizeti" - fejtegette Obama, aki ugyanakkor azt mondta, hogy a válságot nem lehet katonai úton megoldani és "nem látja, hogy konfrontáció alakulna ki Oroszország és az Egyesült Államok között".

Korábban a donyecki szeparatisták egyik parancsnoka elismerte, hogy orosz katonák harcolnak soraikban, de őket olyan önkénteseknek nevezte, akik "ahelyett, hogy strandolni mentek volna szabadságuk idején, inkább úgy döntötték, segítenek." Magában a városban legkevesebb 15 ember halt meg az ukrán erők és a lázadók összecsapásaiban.

Moszkva továbbra is tagadja, hogy részt venne a harcokban. A külügyminisztérium egyik szóvivője szerint az ukránok saját lakosságukat ijesztgetik és kérdés, ezek után mit találnak ki "Halloween alkalmából". Orosz jogvédők szerint viszont már akár 100 orosz katona halhatott meg a határ túloldalán.

Putyin elnök az éjszaka közepén felhívást intézett az ukrán erőket bekerítő felkelőkhöz és sürgette: nyissanak olyan folyosót, amelyen át az ukrán katonák haza tudnak jutni családjukhoz. Bírálói azonban arra hívták fel a figyelmet, hogy az elnöki honlapon közzétett nyilatkozat címe szerint Putyin a novorosszijai felkelőkhöz szólt.

A lázadók és orosz nacionalisták Novorosszijának, azaz Új Oroszországnak hívják a kelet-ukrajnai szakadár régiókat. A név használatával "Putyin elismerte" a szeparatistákat - mondták kritikusai.

A kialakult helyzet miatt rendkívüli ülést tartott az ENSZ Biztonsági Tanács és az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács is.

Címlapról ajánljuk
Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Kitört a kullancspánik Magyarországon: mutatjuk, mire kell figyelni

Már most nagyon oda kell figyelnie minden túrázónak és kertészkedőnek, mert az enyhe tél miatt a korábbiakhoz képest sokkal több kullanccsal lehet találkozni a kirándulóhelyeken, valamint a kertes házak udvarain is. A Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta az InfoRádióban, hogy az aranysakálok két, Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajt hurcoltak be Európába, amelyek nagyon veszélyesek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×