eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Oxford: egy lépcső a karrier csúcsára

Az uniós választásokat követően lecserélődik az európai csúcsintézmény vezérkara, amelyen belül az egyik legfontosabb poszt az unió külügyi biztosáé. Ezt eddig az angol Ashton bárónő töltötte be. Helyére sokan tartják esélyesnek Lengyelország jelenlegi külügyminiszterét, Radoslaw Sikorskit. Elnyerheti-e a megbízatást a jó fellépésű, fiatalos lengyel politikus, aki olykor tesz nem éppen diplomatikus megjegyzéseket is, - igaz, ezek csak akkor derülnek ki, ha titokban hangfelvételt készítenek róluk, mint a minap történt.

Sikorskinak kiváló kapcsolatai vannak nemzetközi téren: a felesége az Amerikából származó Anne Applebaum, nagy tekintélyű Kelet-Európa szakértő, de talán ennél is fontosabb, hogy az 1980-as években, oxfordi egyetemistaként bekerült az ottani diákok legszűkebb körű elit társaságába, a Bullingdon-fiúk közé. Radek Sikorski karrierjéről a londoni estilap, az Evening Standard közöl kétoldalas, színes riportot.

Radek Sikorski 1982-ben, a szovjet birodalom széthullásának kezdetén kezdte meg tanulmányait az oxfordi egyetemen, ahol egy régi lengyel emigráns, a Pembroke Kollégium filozófia professzora, Zbigniew Pelczynski vette a szárnyai alá. Évekkel később magyar ösztöndíjasok is érkezhettek Oxford ősi falai közé, és az ő beilleszkedésüket, közöttük az akkor már politizáló Orbán Viktorét, szintén Pelczynski professzor segítette. Orbán az 1990-es választás miatt félbeszakította tanulmányait, hazautazott és a Parlamentbe vitte a Fideszt. Sikorski számára azonban nyitva állt a lehetőség, hogy szoros barátságot kössön legtehetségesebb diáktársaival.

Mint a visszaemlékezők mondják: már eleve "az angolnál is angolabb ifjú jövevényként" érkezett, kitűnően beszélt angolul, kifogástalan szabású öltönyei voltak, s szeretett csokornyakkendőt kötni. A rokonszenv jele volt, hogy hamar becenevet kapott, Radek-ből Radish lett, azaz Retek. Összebarátkozott a német arisztokrata Gottfried von Bismarck-kal és egy nagyon vegyes származású, de szintén "az angolnál is angolabb", kócos, szőke ifjúval, Boris Johnsonnal, aki ma a brit konzervatív párt egyik legtehetségesebb politikusa, London főpolgármestere.

Johnson vitte be Radek Sikorskit a Bullington-fiúk közé, akik főleg ivászattal töltötték az estéiket. A Bullingtonisták éjfélkor rontottak be lengyel diáktársuk szobájába, minden holmiját szétszórták és diadalmasan kiáltották: "Gratulálunk, beválasztottak a klubba." Ennek a csoportnak lett a tagja később David Cameron is.

Gátlástalanul élvezték az életet ezek a jómódú fiatalok. Ha elvesztették a kontrollt, azt drágán fizették meg. A kábítószerezésből rendőri ügyek kerekedtek, vagy éppen korai halál. Az egyszerű mérnökcsaládból származó Radek Sikorski, mint kommunizmusban nevelkedett fiatal, mint Szolidaritás-aktivista, az angol hedonistáknál jobban ismerte, mi az élet valódi értelme, velük iddogált, de megválogatta, kivel barátkozik. A kialakuló kis körbe tartozott Boris Johnson és a később híres történésszé lett Niall Ferguson.

Oxford után Sikorski a The Spectator afganisztáni haditudósítója lett, ekkor kezdett udvarolni újságírótársának, Anne Applebaumnak.

A lengyel külügyminiszter ma is őszinte angolbarát, ha olykor bírálja is a britek kormánypolitikáját. Két fia: Tadeusz és Alexander Eton ősi kollégiumában nevelkedik. Jövő héten Anne Applebaum ötvenedik születésnapját egy angol kastélyban fogják ünnepelni. Ott lesznek a régi oxfordi barátok, immár vezető politikusok vagy egyetemi kiválóságok, közöttük Boris Johnson, London főpolgármestere.

A londoni Evening Standard kommentátora komoly esélyesnek tartja Sikorskit az Európai Unió külügyi biztosának posztjára.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×