eur:
389.12
usd:
361.79
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Vérbosszú végzett a palesztin tinivel?

Egy nappal azután, hogy Izraelben eltemették a Ciszjordániában korábban elrabolt és agyonlőtt három tizenévest, Kelet-Jeruzsálemben egy szintén elrabolt palesztin tinédzser holttestére bukkantak. Feltételezések szerint a fiatalt bosszúból ölhették meg. Ezt megelőzően Izrael támadást intézett a Gázai övezetben az ott kormányzó Hamász ellen.

Az izraeli katonai rádió szerint is bosszú lehetett az indíték egy palesztin fiatal elrablásában és meggyilkolásában. A tinédzsert az arab többségű, megszállt Kelet-Jeruzsálemben tuszkolták be egy kocsiba, majd néhány órával később holtan találták.

A fiú otthona előtt palesztinok kövekkel dobálták meg az izraeli rendőröket, akik hanggránátokkal próbálták oszlatni a tömeget.

Az eset akkor történt, amikor Izraelben a június 12-én elrabolt három tizenévest gyászolták. A zsidó fiatalok egy Hebron közelében, egy ciszjordániai telepen található iskolából autóstoppal akartak hazatérni, de nyomuk veszett és csak hetekkel később találtak holttestükre.

A fiúkat agyonlőtték. Elrablásukkal vezető helyen foglalkozott a média és temetésük is nemzeti eseménnyé vált - a szertartáson több tízezren vettek részt, a jelenlévő Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök nemzeti gyásznapot hirdetett.

Izrael a radikális palesztin Hamász mozgalmat vádolta és kedden bombázta a Gázai Övezetet. A Hamász örömmel fogadta az emberrablás hírét, de tagadta, hogy köze lett volna hozzá.

A tinédzsereket a Gázától különálló Ciszjordániában rabolták el, de a Hamász nemrég palesztin nemzeti egységkormányt hozott létre a Ciszjordániában kormányzó, mérsékeltebb rivális Fatah mozgalommal. A fiatalok utáni kutatás során az izraeliek 400 palesztint - többségükben a Hamász tagjait - tartóztattak le. Ciszjordániát több ezer katona özönlötte el és a keresőakció során megöltek öt palesztint.

Az izraeli fiatalok temetése előtt nyilvánosságra került egyikük utolsó telefonhívása. "Elraboltak" - mondta, majd több lövés hallható a felvételen. Az izraeli hatóságok szerint társaival együtt percekkel azután lőtték agyon, hogy beszálltak egy lopott autóba. A kocsit később felgyújtották, a holttesteket pedig egy palesztin falu közelében egy mezőn temették el.

Az izraeli és az arab média nem meglepő módon teljesen eltérően tálalta a tragédiát. Az izraeliek számára a fiatalok elrablása a palesztinok által végrehajtott terrorcselekmény volt. Még a mérsékeltnek számító Simon Peresz elnök is arról beszélt gyászbeszédében, hogy "kemény kézzel felszámolják a terrort és megbüntetik a gyilkosokat".

Az izraeli média nem sokat foglalkozott a Ciszjordániában folytatott keresőakció okozta sérelmekkel, inkább a családok fájdalmára koncentrált. Becslések szerint az, hogy a 160 ezer lakosú Hebront elzárták a külvilágtól, napi 10 millió dollár veszteséget okoz a helyi gazdaságnak.

A palesztinok úgy látták, hogy az emberrablás híre jó ürügy volt Izraelnek a palesztin egységkormány elleni fellépésre. Sok palesztin egészen a temetésig el sem hitte, hogy az izraeli tinédzsereket valóban elrabolták.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×