eur:
389.1
usd:
361.78
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Újabb amerikai katonák érkeznek Irakba

Az Egyesült Államok további 300 katonát és haditechnikát küld Irakba - az indoklás szerint a nagykövetség és a bagdadi nemzetközi reptér védelmére. Egy részük a szélsőséges dzsihádista ISIS elleni harcban nyújt segítséget.

További amerikai katonák, helikopterek és drónok érkeznek Irakba, miközben a síita vezetésű bagdadi kormány elkeseredett harcot vív az ország jelentős területeit uralma alá hajtó szunnita radikális szervezet, az ISIS ellen. A vezénylés azt jelenti, hogy immár 800 amerikai katona tért vissza Irakba, ahol a 2003-as invázió után több, mint 150 ezer amerikai szolgált a koalíciós megszálló erőkben.

A szélsőségesek az általuk elfoglalt szíriai és iraki vidékeken önálló államot, iszlám kalifátust kiáltottak ki és felszólították a világ muzulmánjait, hogy esküdjenek nekik hűséget. A mesteri médiamanipulátornak számító ISIS a szent böjti hónap, a Ramadán első napjaira időzítette bejelentését.

Miközben ISIS előretörése Irak szétesésével fenyeget, a bagdadi kormány offenzívát indított az északi és nyugati területek visszafoglalására. Az Egyesült Államok további katonákat dobott át Irakba - igaz, ezek papíron nem vesznek részt a harcokban.

Vasárnap 200 fős kontingens, harci helikopterek és drónok érkeztek Irakba. A Pentagon szerint a csapatok feladata az amerikai követség és a bagdadi nemzetközi reptér védelme.

Rajtuk kívül Obama elnök még 300 másik katonát is küldött, amelyek feladatát nem írták pontosan körül, de amelyek "közös műveleti központokat hoznak létre és felmérik, hogy az Egyesült Államok hogyan tud további támogatást biztosítani az iraki biztonsági erőknek"- mondta John Kirby ellentengernagy, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője.

A szunniták diszkriminálásával és diktatórikus módszerekkel vádolt síita Nuri al-Maliki miniszterelnök elutasította azt az amerikai kérést, hogy a felekezeteket képviselő nemzeti egységkormányt hozzon létre, majd azzal vádolta meg szövetségesét, hogy az túlságosan lassan szállítja le a beígért F-16-os vadászgépeket.

Irak közben már orosz harci repülőket vásárolt és azt is jelezte Washingtonnak, hogy kifogyott az ISIS ellen bevethető Hellfire levegő-föld rakétákból - az amerikaiak azt ígérik, hogy ezeket heteken belül leszállítják.

Közben a szíriai Aleppo tartományban az ISIS 36 oldalas brosúrát adott ki arról, miképpen szervezi majd meg most kikiáltott államát. A kiadvány - amely hallgat az ISIS-erők által végrehajtott mészárlásokról - részletezi, hogy progresszív adózást vezetne be és újraosztja a javakat "a szegénység mértéke szerint".

A brosúrában látható egy ISIS által fenntartott iskola, ahol a fiúgyerekek nyugati ruhában állnak egy teremben, ám a falon ott a dzsihádisták fekete zászlója. A nőknek viszont nem megengedett a nyugati ruha, a fundamentalisták előírják nekik, hogy teljesen fedjék le a testüket és az arcukat.

A kiadvány szerint a Kalifátus 10 ezer négyzetkilométeres területén jelenleg 1,2 millió ember él 5 városban és 450 faluban Aleppo és a török határ között. A meghódított iraki területekkel együtt ugyanakkor az ISIS sokkal nagyobb kiterjedésű "államról" álmodik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×