eur:
390.91
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Mit szól a Duma Putyin hátraarcához?

Miközben nyugati kommentátorok további szankciókat sürgetnek Oroszországgal szemben, Vlagyimir Putyin elnök azzal lepte meg bírálóit, hogy felszólította az orosz törvényhozást: vonja vissza azt a határozatot, amely lehetőséget teremt az orosz csapatok ukrajnai bevetésére. Az orosz felsőház ma szavaz a kérdésről.

Meglepőnek nevezik Vlagyimir Putyin orosz elnök javaslatát, hogy az Orosz Állami Duma visszavonja az a határozatot, amelynek értelmében az orosz fegyveres erők Ukrajna területére is behatolhatnak.

Az orosz elnök azután fordult a törvényhozáshoz, hogy a kelet-ukrajnai, Moszkva-barát lázadók ígéretet tettek arra: ideiglenes fegyvernyugvást vezetnek be - miközben a Nyugat újabb szankciókkal fenyegeti Oroszországot.

Kijevben Porosenko ukrán elnök Putyin felvetését a válság rendezésére tett "első gyakorlati lépésének" nevezte.

Az orosz törvényhozás felsőháza ma szavaz a március 1-én elfogadott törvény visszavonásáról és várható, hogy eleget tesz Putyin kérésének.

Közben Steinmeier német külügyminiszter Kijevben tárgyalt Porosenkóval és azt mondta: "megfelelő jelzések" kellenek mindkét féltől, hogy az ukrán erők és a lázadók is betartsák a tűzszünetet.

Utóbbiak, annak ellenére, hogy erre ígéretet tettek, Szlovjanszk közelében lelőttek egy ukrán helikoptert, ami Kijev szerint technikai személyzetet szállított - a helikopteren utazó kilenc ember életét vesztette.

Az összecsapások sem szűntek meg, bár tudósítók szerint jóval szórványosabbak voltak, mint korábban. Az ukránok szerint a lázadók megölték egy katonájukat.

A békülékenységre utaló gesztusok ellenére Porosenko arra sürgette a nyugatot: vezessen be szigorú szankciókat Moszkvával szemben, ha az nem hagy fel a lázadók támogatásával.

Putyin azelőtt csinált hátraarcot, hogy Bécsbe utazott volna, ahol a Gazprom orosz energiacég megállapodást kötött egy gázvezeték építéséről az osztrák ÖMV-vel. Ezt megelőzően az orosz államfő telefonon beszélt Barack Obama amerikai elnökkel, aki további büntetőintézkedésekkel fenyegette meg.

Ukrajna pénteken Brüsszelben aláírja azt a társulási szerződést az EU-val, amit Moszkva határozottan ellenzett, és amit Viktor Janukovics elüldözött ukrán elnök nem volt hajlandó elfogadni.

Ezt követően robbantak ki azok a tömegtüntetések Kijevben, aminek nyomán Janukovicsot megbuktatták és nyugatbarát kormány került hatalomra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×