eur:
389.03
usd:
361.07
bux:
68658.64
2024. május 7. kedd Gizella

Hol hibáznak a német orvosok?

Az elmúlt évben 77 ember vesztette életét Németországban orvosi műhiba következtében. A berlini orvoskamara most nyilvánosságra hozott adatai alapján a kezelőorvosok melléfogása több mint 2200 esetben okozott tartós sérülést. Kiváltképpen röntgen, vagy ultrahang felvételt igénylő kivizsgálások során fordultak el súlyos következményekkel járó műhibák.

Az elmúlt évben több mint 12 ezer páciens emelt kifogást félresikerült gyógyászati kezelése miatt az orvoskamaránál. Az ügyek kivizsgálása során kiderült, hogy csaknem kétezer esetben az orvos melléfogása miatt szenvedett maradandó kárt a betegek egészsége. A kamara megállapította azt is, hogy orvosi műhiba 77 emberéletet követelt.

Kimutatható volt az is, hogy a leggyakoribb hibaforrás a röntgennel, vagy ultrahanggal történő kivizsgálás, amelynek eredményét a kezelőorvos helytelenül értékeli ki és nem egyszer tartós sérüléshez vezető gyógymódot javasol. A berlini orvoskamara elnöke az adatok ismertetésekor hangsúlyozta, hogy az előző esztendőhöz viszonyítva csökkent a műhibák száma, de utalt arra is, hogy a statisztikában csak a kamarához benyújtott keresetek szerepelnek - a bíróságok elé terjesztett ügyek száma ennél jóval magasabb, így összesen tavaly legalább 40 ezer esetben fogtak mellé a német orvosok a diagnózis megállapításában.

Az elnök szerint azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni a rendelőkben, klinikákon és kórházakban kezelt esetek számát, amely a múlt évben már meghaladta a 700 milliót. Mintegy magyarázatként hozzáfűzte, hogy a fokozatosan elöregedő társadalom tagjai havonta gyakran igényelnek különböző gyógykezelést - így emelkedett immár ilyen magas szintre az orvosi beavatkozások száma Németországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Kis-Benedek József
biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×