eur:
390.94
usd:
366.83
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Ez a lengyel kormány öszödi beszéde?

Egy kiszivárgott felvétel szerint trágár szavakkal kommentálta Sikorski lengyel külügyminiszter David Cameron brit kormányfő EU-politikáját, de az amerikaiaknak és a magyar miniszterelnöknek is jutott a megjegyzésekből.

Sikorski Jacek Rostowski volt lengyel pénzügyminiszterrel folytatott beszélgetését egy varsói étteremben rögzítette valaki titokban és a leiratot most közölte a Wprost című lengyel magazin.

Úgy tűnik, Sikorskit a kelet-európai bevándorlók ellen Nagy-Britanniában folyó kampány dühítette fel, illetve az olyan tervek, hogy az EU-állampolgár migránsoknak fizetniük kell majd a brit jóléti rendszer juttatásaiért. London azzal vágott vissza, hogy Cameron továbbra is kiáll a brit érdekekért és kezelni fogja az uniós alapjognak számító szabad mozgással való "visszaélést, mert Nagy-Britanniában nagyon gyenge az EU támogatottsága". A Downing Street 10 szóvivője tagadta, hogy a britek elidegenítenék szövetségeseiket.

Sikorski és Rostowski arról beszélnek, hogy Cameron ott rontotta el, hogy az euroszkeptikusok kedvére próbált tenni, ahelyett, hogy "elküldte" volna őket. Ehelyett átengedte a térfelet azoknak, akik szégyent hoznak rá. Egy másik titkos felvételen a lengyel kormányszóvivő és a legnagyobb lengyel olajcég igazgatója - szintén trágár megjegyzésekkel tarkítva - az taglalja, hogy a feldühödött Donald Tusk miniszterelnök, hogyan "tette helyre" Cameront a segélyekről szóló "átgondolatlan" elképzelései miatt.

A felvételen azt is hallani, hogy a lengyel vezetők trágár hangnemben kommentálják Orbán Viktor kormányfő Vlagyimir Putyinnal kötött alkuját a paksi erőmű bővítéséről.

A Guardian című lap közben megszerzett egy olyan tervezetet, amelyet Herman van Rompuynek, az Európai Tanács elnökének tulajdonítanak. A négyoldalas anyag téma lehet a hétvégi EU-csúcson és a Guardian szerint az elismeri, hogy több európai országban úgy látják, a migránsok visszaélnek a jóléti rendszerekkel.

A kínos felvételeket kiszivárogtató Wprost magazin szerint az atlantistának tartott Sikorski Varsó és Washington viszonyára is kritikusan tekint. Az Amerikával való jó viszony "hamis illúziójától" vezérelve a lengyelek konfrontálnak a németekkel és az oroszokkal, de cserébe nem kapnak semmit - mondta, ismét csak trágár szavakat használva.

Kommentátorok szerint a botrány célja az lehet, hogy megbuktassák a lengyel kormányt. Sikorski tagadta, hogy a felvétel eredeti lenne és azt mondta: a kormányt bűnözők próbálják befeketíteni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×