eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Közel a tűzszünet Ukrajnában

Keddtől néhány napra hajlandóak felfüggeszteni a fegyveres harcot a kelet-ukrajnai szakadár régiók vezetői. Erről állapodtak meg nemzetközi képviselőkkel és az ukrán elnök közvetítőjével folytatott tárgyalásaikon. Szvetnik Endre összefoglalója.

A donyecki és luganszki "népköztársaságok" vezetői tűzszünetben állapodtak meg az ukrán vezetéssel. A tárgyalásokon Leonyid Kucsma egykori ukrán elnök képviselte a jelenlegi államfőt, Petro Porosenkót és a megbeszéléseken ott volt az EBESZ küldötte, az orosz nagykövet és az ukrán parlament néhány képviselője.

A megbeszéléseket Porosenkó béketervének közzététele után indították. Alekszander Borodaj, a lázadók egyik vezetője azt mondta, hogy be fogják tartani a pénteken lejáró tűzszünetet és hogy elengedik a Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet foglyul ejtett megfigyelőit.

A szakadárok korábban azt követelték, hogy a keleti régiókból vonják ki az ukrán fegyveres erőket, így a mostani alku azt jelenti, hogy kompromisszumot kötöttek.

Az ukrán elnök múlt pénteken hirdetett egyoldalú tűzszünetet, de azóta mindkét fél azzal vádolta a másikat, hogy folytatta a fegyveres támadásokat.

A tűzszüneti tárgyalásokat Donyeckben tartották, ahol a tárgyalóterem falára kifeszítették a külvilág által el nem ismert "Donyecki Népköztársaság" zászlaját.

Leonyid Kucsma egykori elnököt azzal gyanúsítják, hogy köze volt egy ellenzéki újságíró meggyilkolásához, ennek ellenére kommentátorok megjegyzik, hogy mindkét oldal elfogadja.

A korábban említett szakadár vezető, Alekszaner Borodaj azt mondta: azért tárgyalnak a fegyverszünetről, hogy megakadályozzák a humanitárius katasztrófa kialakulását.

Egy másik szeparatista vezető azt mondta: a későbbiekben folytatódnak majd a tárgyalások és azt javasolta, hogy a következő fordulót a gyakorlatilag ostrom alatt álló Szlavjanszkban tartsák, ami a szeparatisták egyik erőssége.

Az ukrán Nemzetbiztonsági Tanács szerint a tűzszünetet fogolycserére és a sérült infrastruktúra kijavítására használhatják fel.

Andrej Parubij, a Tanács titkára szerint már helyreállították a lázadók kezén lévő Szlavjanszk város vízellátását.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×