eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Olajmezőket támad Irakban az Isis

Badgadot és az észak-iraki olajmezőket veszik célba az Isis nevű radikális iszlamista szervezet erői, amelyek az utóbbi napokban négy iraki várost is elfoglaltak. A legnagyobból, Moszulbol félmillió ember menekült el.

Egyes jelentések szerint Irak egyharmadát tarthatja már uralma alatt az Irak es Levant Iszlám Állama nevű radikális szervezet, amelynek módszereit már az al Kaida is túlzónak tartja.

Az Isis harcosai nagyobb ellenállás nélkül foglalták el Moszult, ahonnan 500 ezren menekültek el és Tikritet, Szaddám Husszein szülővárosát. Tikrit 100 kilométerre fekszik Bagdadtól es a radikálisok azt mondják, hogy következő célpontjuk a főváros.

Kétséges, hogy az iraki kormány hagyná, hogy Bagdad is elessen, ahogy az is, hogy a szunnita radikálisok meg tudnák ostromolni a rivális síiták szent helyeit, Kerbalát és Nedzsefet.

Az Isisre sokan rettegve gondolnak, mert arról ismert, hogy brutális nyilvános kivégzéseket rendez és kegyetlen módszerekkel tartatja be be az utolsó betűig az iszlám törvényeket.

Moszul elfoglalása után a szinten északi Kirkuk városból is távozott az iraki hadsereg és az ellenőrzést a helyi kurd autonómia milíciája, a Pesmerga vette át.

A pesmerga harcosok tegnap már aknavetőkkel lőtték az Isis erőit, akik Kirkukba is megpróbáltak behatolni. A város az Irak számára fontos olajvidék központja és az új frontvonal mindössze néhány száz méterre van az olajmezőktől.

A harcok veszélyeztetik a globális olajszállításokat és az Észak-Irakban tevékenykedő nyugati cégeket.

Kommentátorok szerint közben a 250 kilométerre délre fekvő Bagdadban az iraki központi kormány semmilyen hatással nincs az eseményekre.

A kormánykatonák igazolványaikat összetépve, civil ruhában menekültek el Észak-Irakból. Kirkuk környékén hat, korábban jól őrzött laktanyát hagytak hátra. Amerikai pénzből vásárolt tankjaik és Humvee harci járműveik a pesmergák kezére jutottak.

Az Egyesült Államok számára mindez azt jelentheti, hogy ismét szerepet kell vállalnia Irakban - miután a háború után milliárdokat költött a hadsereg kiképzésére, mielőtt kivonta volna erőit. Barack Obama elnök azt mondta: megvizsgálnak minden lehetőséget, hogy segíteni tudjanak az iraki kormánynak.

"Érdekünk, hogy a dzsihádisták ne tudják megvetni a lábukat sem Irakban, sem Szíriában". Az elnök azt mondta : nemzetbiztonsági tanácsadói azt vizsgálják, milyen rövidtávú, katonai akciókat tudnának indítani.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×