eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

J.K. Rowling nem akar önálló Skóciát

Nem akar független Skóciát a nem skót születésű, de régóta ott élő J.K. Rowling. A Harry Potter-könyvek világhírű szerzője 1 millió fontot adományozott az őszi skót referendumon az elszakadást ellenző kampánynak. Szinte azonnal meg is jött a válasz a Twitteren megjelent szidalmak formájában.

Az egykori munkanélküli, mára font-milliárdos J.K. Rowling sokáig távol tartotta magát a "muglik" politikai csatározásaitól, de most állást foglalt a Skócia függetlenségéről szóló vitában.

1 millió fontot adományozott a Nagy-Britannia egybentartását sürgető kampánynak. Skócia népe ősszel szavaz arról, hogy az Angliával az 1700-as évek elején unióra lépett akkori királyság önálló állammá váljon-e.

Rowling azt mondta: "bár a függetlenség lehetőségeket teremtene nekünk, de komoly kockázatokat hordoz. Minél többet figyelem a függetlenségi kampányt, annál jobban aggódom a kockázatok elhallgatása miatt" - írta oldalán.

A világhírű Harry Potter sorozat angol születésű, de több, mint 20 éve Skóciában élő szerzője a szélsőséges nacionalistákat a Harry Potter történetben a gonosz Voldemortot támogató "halálevőkhöz" hasonlította, akik megvetik a nem tisztavérű embereket.

Rowlingot különösen aggasztja, hogy mi történne a független Skóciában az orvosi kutatásokkal. Korábban komoly összegekkel támogatta a szklerózis multiplex kutatását.

Nem sokkal a mostani állásfoglalás után egy edinburgh-i jótékonysági szervezet hivatalos Twitter-oldalán megjelent egy gyalázkodó bejegyzés, amely hálátlannak nevezte, pedig a "város befogadta, amikor egyedülálló anya volt". Mások unionista tehénnek titulálták, amiért ellenzi Skócia kiválását.

A felügyelőszervek nyomozást indítottak a karitatív szervezet ellen, közben a nacionalista Skót Nemzeti Párt rendreutasította azokat a híveit, akik túlzó hangnemben vitáznak. Közvéleménykutatások szerint Skóciában jelenleg kis többségben vannak az Unió fenntartásának hívei.

"Nem értünk egyet a nézeteivel, de természetesen teljességgel tiszteljük J.K. Rowlingot és jogát arra, hogy kifejezze véleményét és a "Nem" kampányt támogassa" - közölte az SNP-párt.

Közben az is kiderült, hogy a függetlenségpárti "Igen" kampányt javarészt a Nemzeti Pártot támogató, lottónyertes házaspár pénzeli. Chris és Colin Weir az utóbbi években 3,5 millió fontot utalt át az "Igen Skócia" kampánynak, amely közel kétszer annyi pénzt halmozott fel, mint a függetlenségellenes szervezetek.

Az a házaspár, amely a Rowlingot szidalmazó üzenetet forrásának tartott jótékonysági szervezetet igazgatja, tagadta, hogy ők írtak volna gyalázkodó hangnemben a Twitteren. "Valaki feltörte a számlánkat" - mondta William és Barbara Wood.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×