eur:
389.63
usd:
363.04
bux:
68088.86
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Olcsóbban kaphatja a földgázt Szlovákia

Az orosz Gazprom a jelenleginél olcsóbb gázt ajánlott a Szlovák Gázipari Vállalatnak - közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági lap.

A HN információi szerint a Gazprom az érvényben lévő szerződés módosítását javasolta az SPP-nek. Az információt a Gazprom nem kívánta kommentálni, a szlovák gazdasági minisztérium szóvivője és az SPP ugyanakkor elismerte, hogy tárgyalnak a beszállítási szerződés feltételeinek módosításáról, ám az egyeztetés még nem zárult le.

A szlovák kormány arra hivatkozva, hogy ellenőrzés alatt kívánja tartani a lakossági gázárakat, szeptemberben megvásárolta az SPP cégcsoport azonos nevű központi vállalatának 49 százalékos részvénycsomagját a cseh Energetikai és Ipari Holdingtól (EPH) a vállalat 59 millió eurós tartozásának átvállalásával. Mivel a többségi részvénycsomag korábban is a szlovák állam tulajdonában volt, így a vállalat teljes egészében állami ellenőrzés alá került.

Az SPP jelenleg egy 2008-ban, 20 évre kötött szerződés alapján vásárolja a földgázt az orosz cégtől. A földgáz szerződésben szereplő árát 2011-ben már csökkentette a Gazprom, ám azt,hogy milyen mértékben, egyik fél sem közölte.

A lap szerint a szerződés feltételeinek módosítása nyomán várhatóan csökkenni fog az SPP vesztesége, amely tavaly mintegy 80 millió euró volt. A gázművek vesztesége abból származik, hogy az állami árszabályozás miatt az SPP jelenleg a vételárnál olcsóban értékesíti a gázt a háztartásoknak. A veszteséget a vállalat más tevékenységéből származó nyereségéből fedezi.

Robert Fico kormányfő többször is kijelentette, kormánya garantálja, hogy a lakosság nem fog többet fizetni a gázért mint eddig, sőt az ár csökkentésére törkeszik.

Amennyiben a szerződési feltételek módosulásából keletkező többletet az SPP a hiány pótlására használja, kérdéses, hogy a vállalat csökkenteni fogja-e a gáz fogyasztói árát - olvasható a szlovák gazdasági napilap cikkében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×