eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bíróság elé állítják a szőke kislány álszüleit

Görögországban ma áll bíróság elé az a házaspár, akiket azzal vádolnak, hogy elrabolt egy kislányt. Ugyan saját gyerekükként nevelték, de DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy nem ők a szülők.

A görögországi romák attól félnek, hogy gyermekrabókként bélyegzik meg őket a csak Mariaként emlegetett kislány története miatt.

Egy 40 éves nőt és egy 39 éves férfit a rendőrség azzal gyanúsított meg, hogy elrabolták a 4 évesnek tartott gyereket, miután szerdán drogok és fegyverek után kutatva rajtaütöttek egy roma telepen.

Az állítólagos szülőkre nem hasonlító kislányt egy a rendőrökkel tartó ügyész vette észre.

DNS-vizsgálatok kimutatták, hogy a kislány nem a pártól született. Mariát egy helyi jótékonysági intézmény vette gondozásba. A rendőrség közben nemzetközi felhívást tett közzé, hogy megtalálja a lány biológiai szüleit - a felhívásra több országból is akadtak jelentkezők.

Az AP helyszíni tudósítása szerint a közép-görögországi Farszalában élő romák sérelmezik, hogy gyermekrablóként vagy gyerekcsempészként tekinthetnek rájuk. Egy helyi rendőrfőnök azt mondta, hogy "több tucat" gyerekcsempészési ügyre bukkantak, amelyekhez Görögországban élő bolgár romáknak volt közük.

Babis Dimitrou a helyi közösség elnöke azt mondta: a Mariát nevelő nő jobban odafigyelt a kislányra, mint a saját gyerekeire. Emellett arról beszélt: tudnak gyerekcsempészési ügyekről, de azokhoz a bolgároknak és nem a görögöknek van köze.

Egy helyi nem roma lakos szomszédai védelmére kelve arról beszélt, hogy családos emberekről van. "Most mindenkinél házkutatást tart a rendőrség, ez nem rasszista dolog?"

Vaszilisz Halacisz thesszalai regionális rendőrkapitány szerint a pár a laza regisztrációs szabályokat kihasználva több gyereket jelentett be, hogy állami segélyhez jusson.

Összesen 14 gyereket jelentettek be, három különböző városban, de közülük csak négyet azonosítottak - tette hozzá. "A nő ezek szerint négyhavonta szült volna. A pár havi két és félezer euró segélyt kapott. Amikor azt kérdeztük, honnan van a gyerek, állandóan változtatták a vallomásukat" - mondta.

"Szokatlan eset ez ez, általában a szülők jelentik, hogy eltűnt a gyerekük és mi kutatunk utána. Most azonban mi találtunk egy gyereket és keressük a szüleit" - tette hozzá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×