eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Torkig vannak az adóemelésekkel a franciák

Elegük van a franciáknak a szocialista kormány által az elmúlt nem egészen másfél év alatt végrehajtott adóemelésekből - ez derül ki egy nemrég közzétett közvélemény-kutatásból. A felmérés érdekessége, hogy a masszív elégedetlenség a jobb- és baloldali szavazókat egyaránt jellemzi.

Gyakorlatilag általánossá vált Franciaországban az elégedetlenség a kormány adópolitikája miatt. Egy, a CSA közvélemény-kutató által a napokban közzétett felmérés szerint a franciák nem kevesebb, mint 84 százaléka úgy nyilatkozik, hogy "személy szerint" torkig van az adóemelésekkel.

A problémát a társadalom minden szegmensében élesen érzékelik az emberek: a vezető beosztásúak körében a nyilatkozók 89 százaléka panaszkodik az adóemelésekre, a munkások körében ugyanez az arány 78 százalékos. A kérdés amúgy a politikai törésvonalakat is keresztbe metszi, a jobboldali szavazók körében 87 százalékra rúg a túlzottan magas adókat kifogásolók aránya, a baloldali pártokra voksolók körében pedig eléri a 73 százalékot.

A szocialisták hatalomra kerülése óta végrehajtott adóemelések, illetve adókedvezmények megvonása miatt kialakult helyzet miatt amúgy az Európai Bizottság vezetői is aggódnak, legutóbb a testület elnöke, José Manuel Barroso figyelmeztette a francia kormányt, mondván, az elvonások mértéke immár a gazdasági növekedést és a munkanélküliség elleni harcot is fenyegeti.

Választási győzelmét követően a szocialista többség sokáig azt hangoztatta, hogy az adóemelések kizárólag a társadalom leggazdagabb tagjait fogják érinteni, de például a túlórák adómentességének eltörlése elsősorban az egyszerű, gyakran minimálbéren fizetett dolgozókat sújtotta a leginkább.

A társadalmi hangulatot érzékelve Francois Hollande államfő néhány napja azt mondta egy tévéinterjúban, hogy az elvonások terén 2014-ben szünetet fognak tartani, de nyilatkozatát a miniszterelnök azonnal helyesbítette, mondván, jövőre csupán az adóemelések lassításáról lehet szó, esetleges szünetre pedig 2015-ben kerülhet sor. A megszorítási folyamatnak tehát távolról sincs vége, ráadásul küszöbön áll a jövő januártól bevezetendő áfa-emelés is, ami a mindennapi életet is megdrágítja majd.

Mindezek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy a megkérdezettek 86 százaléka hallani sem akar további adóemelésekről, mint ahogy az sem, hogy egy másik, most vasárnap közzétett felmérés szerint a franciák 78 százaléka kifejezetten elégedetlen Francois Hollande államfő tevékenységével. Ez utóbbi közvélemény-kutatást végző Ifop intézet arra emlékeztet, hogy hasonló népszerűtlenségi szintet legutóbb Francois Mitterand szocialista köztársasági elnök produkált 1991 decemberében.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×