eur:
389.42
usd:
363.44
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A baloldali szavazók is csalódtak a francia államfőben

Jobb és baloldali elemzők egyaránt kudarcként minősítik a francia államfő elmúlt egy éves működését. A tavaly május 6-án megválasztott Francois Hollande-ban a baloldali szavazók jelentős része is csalódott.

Mindössze egy évnyi regnálás után francia államfő talán soha nem volt annyira népszerűtlen, mint Francois Hollande, a legutóbbi felmérések szerint a lakosság alig 25 százaléka elégedett működésével. A tavaly pozitív változásokat és mindenekelőtt nemzeti megbékélést ígérő politikus eddigi tevékenységével éppen az ellenkező eredményt érte el.

Az azonos neműek házasságáról szóló törvény áterőltetése rég nem tapasztalt társadalmi megosztottságot eredményezett, a foglalkoztatási helyzet szintén beígért javítása helyett pedig a munkanélküliség immár meghaladja a soha nem látott 11 százalékos szintet, és az előrejelzések szerint a helyzet legalább az év végéig tovább fog romlani. A költségvetési deficit ugyancsak előirányzott 3 százalék alá csökkentéséből sem lesz semmi 2013 végére, a jelenleg 3,7 százalékon álló hiány lefaragásához Brüsszel kénytelen volt két éves haladékot adni a francia kormánynak.

Ugyancsak az államfő és egyes kormánytagok nyilatkozatainak a számlájára írják, hogy egy év alatt erőteljes ellenérzés alakult ki a gazdagok és általában a vállalkozók iránt Franciaországban. Ezt az irigységgel és féltékenységgel is megterhelt hangulatot a kormány most azzal igyekszik ellensúlyozni, hogy a cégvezetők fontosságát méltatja, ám ezt a retorikai műveletet a párt szélsőbalra húzó szárnya, illetve maga a szélsőbal is erős ellenérzésekkel szemléli.

Mindezt tetézi Franciaország nemzetközi és főleg európai elszigetelődése, amióta megromlott a viszony Francois Hollande és Angela Merkel között. Sokan e változás számlájára írják, hogy a szocialista párt nemrég durva támadást intézett a német kancellár ellen, az általa folytatott, szerintük megszorító politikát jelölve meg a gazdasági problémák forrásaként.

A kialakult helyzet miatt egyre elégedetlenebb franciákat azonban a jelek szerint az dühíti a legjobban, hogy nem tudni, mit akar az államfő, amiből az is következik, hogy nem igazán lehet látni, de főleg érteni az általa kinevezett kormány politikai céljait. A miniszterek például rendre egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek, a pénzügyi tárca vezetője és az újraiparosítási miniszter között pedig úgy tűnik, hogy immár nyílt hatalmi harc folyik. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a legtöbb elemző arra figyelmezteti az államfőt, társadalmi robbanáshoz vezethet, ha nem változtat eddigi politikáján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi – Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×