eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fontos hét előtt a görögök

Nemzetközi üzleti és gazdasági vezetők gyors fellépésre szólították fel Európát az adósságválság megoldására. A mostani hét különösen fontos Görögország és az EU számára, mert most derül ki, hogy Athén megkapja-e az újabb hitelrészletet, amivel elkerülheti az államcsődöt.

Miközben az úgynevezett trojka - az IMF, az EU és az Európai Központi Bank delegációja - Athénben vizsgálja, hogy átutalja-e Görögországnak a kedvezményes hitel újabb részletét, a Nemzetközi Valutaalap egyik vezérigazgató helyettese, David Lipton arra figyelmeztetett: ha Európa nem tesz valamit gyorsan, akkor arra számíthat, hogy összeomlik a bizalom.

Az egyik nagy hitelminősítő, a Standard and Poor's a múlt héten kilenc eurózóna-tagállam adósbesorolását rontotta le, ami hétfőn meg is rázta a nemzetközi tőzsdéket.

Egy Hong Kong-i fórumon Lipton ugyanakkor azt mondta: "Európa határozott lépésekkel és globális segítséggel elkerülheti a válság új fejezetét". Az illetékes arra sürgette azokat az országokat, amelyek megfékezték az inflációt, hogy lazítsanak politikájukon, ezzel segítve a globális gazdasági növekedést. Emellett azt javasolta, hogy Ázsia játsszon nagyobb szerepet az IMF-ben.

Görögországnak - amelynek esetleges bedőlése magával ránthat több európai bankot - a hétvégén nem sikerült megállapodnia a magánhitelezőkkel az úgynevezett "hitelcseréről", amelynek során a hitelezők új görög állampapírokat kapnának, de gyakorlatilag elengednék a görög adósság felét. A tárgyalásokon nem sikerült megegyezi az új papírok típusáról és lejáratáról.

A megbeszélések célja az is, hogy elég hitelező vállalja a veszteségeket ahhoz, hogy Görögország elkerülje a csődöt. A befektetésüket bebiztosító, spekulatív fedezeti alapok például akadályozhatják az alkut, mert arra játszanak, hogy összes pénzüket visszakapják vagy a görög kormánytól, vagy biztosítóiktól.

Athénnek márciusban 14,5 milliárd euró tartozást kell visszafizetnie, és ha nincs alku a hitelezőkkel, akkor zátonyra futhat a Görögországnak szánt második kedvezményes hitelmegállapodás.

Ázsiában, a Hong Kong-i székhelyű HSBC bank elnöke, Douglas Flint ugyanakkor továbbra is a pénzügyi fegyelem fontosságát hangsúlyozta. A japán pénzügyminiszter-helyettes, Nakao Takehiko azt mondta: a japán bankok készek segíteni, ha a pénzügyi gondjaik miatt az európai pénzintézetek visszavonulnának Ázsiából.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×