eur:
389.71
usd:
364.28
bux:
68119.07
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szondát kell szerelni minden autóba

Tovább szigorodtak Franciaországban a közlekedési szabályok, magyaroknak is jó tudni, hogy a korábbihoz képest ötszörös pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik fülhallgató vagy kihangosítás nélkül mobiloznak vezetés közben.

A volán melletti mobilozás a negyedik helyen áll a halálos közúti balesetet okozó tényezők között Franciaországban, a Fillon-kormány ezért úgy döntött, hogy drasztikusan visszaszorítják ezt a káros szokást az autósok körében.

Egy friss kormányrendelet szerint január 5-étől a korábbi 35 helyett ezentúl 135 eurós, mai árfolyamon több mint 43 ezer forintnak megfelelő pénzbírsággal sújtják azokat, akik vezetés közben a kezükben tartott mobilon beszélnek, emellett az autós automatikusan elveszít hármat a jogosítvány megszerzésekor hivatalból kiutalt tíz pontjából. A fülhallgató vagy a kihangosítás azonban továbbra is megengedett.

Ennél lényegesen komolyabb összeget kell leszurkolniuk azoknak, akik vezetés közben a navigációs eszközük, azaz a GPS-ük mellett más, például számítógép vagy tévé képernyőjét nézegetik; a bírság mértéke ebben az esetben a havi minimálbért is meghaladó 1500 euróra rúg, és ezúttal is ugrik három pont.

Az új szabályok közé tartozik az is, hogy autós többé nem használhat radarjelzőt, akinél ilyen készüléket találnak, azt 1500 eurós pénzbírsággal és hat pont bevonásával büntetik. Egy másik szabály, amely csak tavasztól lép hatályba, előírja, hogy minden autóba szondát kell szerelni. Ennek a hatóságok szerint az a célja, hogy a gépkocsivezető maga tudja megállapítani, volán mögé ülhet-e italozás után vagy sem.

Magyar fül számára talán furcsának hangzik ez az érvelés, de Franciaországban némi szeszes ital elfogyasztása után is lehet autót vezetni, a lényeg az, hogy a véralkoholszint ne haladja meg a 0,5 ezreléket. A megengedett határt enyhén túllépőket a törvény 135 eurós pénzbírsággal és hat pont bevonásával bünteti, amelyet a jogosítvány akár három évre történő bevonása is kiegészíthet.

A 0,8 ezreléket meghaladó alkoholszintnél a hatóságok teljesen más nyelven beszélnek: az ittas vezetőt két év börtönre ítélhetik, miközben a kiszabható pénzbüntetés mértéke a 4500 eurót, azaz a 1,4 millió forintot is elérheti. Egy készülő törvénymódosítás szerint az ilyen elkövetőktől a jövőben nem hat, hanem nyolc pontot vonnának be.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×