INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

"Csak a német-francia szövetség szerezheti vissza a befektetők bizalmát"

Infostart / InfoRádió
A hitelminősítők vizsgálatára reagálni kell, különben tehetetlenséggel fogják vádolni az Európai Uniót, mondta Francois Fillon francia miniszterelnök. Hozzátette, azért kell a német-francia megoldási javaslattal foglalkozni, mert más ország nem tett javaslatot.

Ha ma Németország és Franciaország közösen tesz javaslatot az Európai Unió működésének megújítására, az azért is van, mert nem nagyon láthatók más kezdeményezések - mondta egyebek mellett Francois Fillon francia miniszterelnök az Európai Néppárt Marseille-ben tartott kongresszusán.

Az Európai Tanács csütörtökön kezdődő ülésére utalva a kormányfő úgy vélte, az Unió 27 tagállamának közösen kell sikert felmutatniuk a válság kezelésében, másképp "tehetetlenséggel fognak bennünket vádolni". Meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk magasabb sebességre kapcsolni - tette hozzá Francois Fillon.

A politikus azt mondta, igaz ugyan, hogy a válság kezelésére Németország és Franciaország tettek elsőként javaslatot, de a megoldáshoz minden tagállam támogatására szükség van. A politikus elismerte, hogy a német-francia páros működése néha fenntartásokat és bírálatokat vált ki azok részéről, akik a széles körűen meghozott döntési formát tartják az európai együttműködés "szegletkövének". Ezzel együtt azt kérte a kongresszus résztvevőitől, hogy lépjenek túl ezeken az érzéseken, és a két állam kezdeményezésében egy olyan előrelépési lehetőséget lássanak, amely minden tagország javát szolgálhatja.

Nemcsak azért döntöttünk a küzdelem, a változások mellett, hogy válaszoljunk a hitelminősítő intézetek nyomására, amelyek egyébként azzal gyanúsítanak, hogy szervezetlenek és döntésképtelenek vagyunk, hanem azért is, mert meg akarjuk védeni az európai civilizációt - fogalmazott a francia miniszterelnök, arra szólítva fel a jobboldali pártok képviselőit, hogy lépjenek túl a kizárólagos nemzeti érdekeken, és egy új, európai hazafiasságot mutassanak fel.

Fillon úgy vélte, a gazdasági válság az Európai Unió további bővítésére is hatással lesz, szerinte ugyanis meg kell vizsgálni, hogy a közösség mennyire képes új országok integrálására anélkül, hogy az a jelenlegi 27 tagállam összefogását károsítaná.

A tanácskozással csaknem egy időben Nicolas Sarkozy a kormánytöbbséghez tartozó parlamenti képviselők előtt tartott beszédében azt mondta, amíg az Angela Merkellel közösen megfogalmazott javaslataikat nem fogadják el, addig Európa "szétrobbanása" fenyegető valóságnak számít. Az államfő szerint csak a német-francia szövetség szerezheti vissza a befektetők bizalmát, amire az adósságok refinanszírozásához mindenképpen szükség van.

Sarkozy azt is kijelentette, az alapszerződés újragondolása azért is szükséges, mert tarthatatlan, hogy az Unió a világ legnyitottabb piaca legyen, olyan országokból érkező termékeket is befogadva, amelyek semmilyen szabályt sem tartanak tiszteletben.


A címlapról ajánljuk