eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Több pénzt ígér a francia államfő a kis és közepes vállalatoknak

Nyolcszázmillió euróval több állami pénzt bocsát Nicolas Sarkozy államfő annak az állami befektetési alapnak a rendelkezésére, amelyet még a gazdasági válság kirobbanásakor hoztak létre. A három éve működő társaság eddig francia cégek tucatjait mentette meg a csődtől, és az államfő akarata szerint a jövőben a kis és közepes vállalatokra fordítana nagyobb figyelmet.

A 20 milliárd euróból gazdálkodó Stratégiai Befektetési Alap feladata eredetileg az volt, hogy friss pénzt biztosítson a stratégiai fontosságú francia vállalatok számára, finanszírozza a cégek újító jellegű beruházásait, illetve, megvédje azokat az ellenséges külföldi felvásárlásoktól.

A szuverén vagyonalapként működő, 51 százalékban a Letéti Pénztár, 49 százalékban pedig a francia állam által tulajdonolt társaság az elmúlt három évben hat milliárd eurót fektetett be különböző francia ipari cégekbe, köztük például a gépkocsialkatrészeket előállító Valeo, vagy a hadi-, a nukleáris- és az autóipar számára felszereléseket gyártó Daher részvénytársaságba, de a sokszor a túlélést biztosító friss tőkéből mezőgazdasági cégek is részesültek.

További hárommilliárd eurót a különböző ágazatok által időközben létrehozott pénzügyi alapokkal karöltve fektetett be, ami Nicolas Sarkozy szerint nem kevesebb, mint ezerhatszáz cég számára biztosított könnyebbséget vagy egyenesen túlélést, mindezek mellett pedig a Stratégia Alap több mint kétszáz olyan regionális programban vett részt, amely a kis- és közepes vállalatok finanszírozását segítette elő.

Az államfő most nagyobb merészségre biztatta az alap vezetőit, hangsúlyozva, hogy a társaságnak nem szabad kizárólag a hozamra koncentrálnia a befektetések eldöntésekor, mert akkor a klasszikus kockázati tőke-alapokhoz válna hasonlóvá. Márpedig ennek Nicolas Sarkozy szerint nem lenne semmi értelme.

Az új elváráshoz a köztársasági elnök több pénzt ígért: az alap, jövőre 250 millió euróval többet fektethet be az innovatív társaságokba, a kis és közepes vállalatoknál eszközölhető befektetések kerete pedig 350 millió euróval emelkedik. Ez utóbbi feladatkör kapcsán Nicolas Sarkozy hangsúlyozta, hogy nemcsak közvetlen befektetéseket vár el az alap vezetőitől, hanem azt is, hogy segítsenek a hozzájuk forduló cégeknek megtalálni a terveik finanszírozásához szükséges pénzforrásokat.

A fennmaradó 200 millió eurót az Alap kockázati tőke jellegű befektetésekre fordíthatja majd. Az államfő szerint erre a tevékenységre azért van szükség, mert ez biztosítja az induló projektek, vállalkozások finanszírozását, és úgy vélte, ha az állam nem száll be három éve e területre, úgy a magán befektetésnek ez a formája mára egyszerűen elsorvadt volna Franciaországban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×