eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nagyvállalatnál biztosabbnak tűnik a jövő

A német pályakezdők közül egyre többen dolgoznának nagyvállalatnál, elsősorban azért, mert így biztonságosabbnak hiszik a jövőjüket - derült ki egy nemrég készült felmérés eredményéből. A legtöbb német friss diplomás egyébként, ha tehetné, az amerikai Google-nál helyezkedne el.

Az ipari konszernek egyre nagyobb vonzerőt jelentenek az egyetemekről és főiskolákról kikerülő számára. A Trendence nevű piackutató intézet közvélemény-kutatásából az is kiderült, hogy a legtöbben, ha erre alkalmuk nyílna, az amerikai Google-nál vállalnának állást. A második helyen a BMW autógyár végzett, míg a harmadikra az ugyancsak müncheni székhelyű Siemens került. A világ egyik legnagyobb légitársasága, a Lufthansa a 10. legkeresettebb munkahely a pályakezdők körében.

A felmérés eredményének ismertetésekor a kutatóintézet igazgatója elmondta, hogy a korábbi időszakkal ellentétben, a karrierjük elején álló diplomások számára a munkahely biztonsága egyre nagyobb szerepet játszik. A pénzügyi ugyanis válság rádöbbentette a fiatalokat arra, hogy a konszernek kevésbé érzik meg a gazdasági zökkenőket, mint a kis és közepes vállalkozások, következésképpen az óriáscégeknél töretlenebbnek ígérkezik karrierjük.

Így szinte magától értetődik, hogy az állami állások is vonzzák a pályakezdőket: a felmérés 3. helyén a kormány által fenntartott Max Planck Kutatóintézet áll, a 7. helyen pedig a külügyminisztérium szerepel, míg a 20. leginkább keresett elhelyezkedési lehetőségként az Európai Parlamentet jelölték meg.

Némi meglepetést keltett, hogy a fizetést illetően a pályakezdők körében sincs egyenlőség: míg egy friss diplomás nő évente átlagosan 48 600 euróval számolhat, férfi kollégája ugyanabban az állásban évente már 61500 eurót vihet haza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×